Evropské reakce na rozhodnutí Ústavního soudu

26.11.2008
čtk

Světové agentury a další média věnují mimořádnou pozornost dnešnímu rozhodnutí Ústavního soudu v Brně, podle nějž šest bodů Lisabonské smlouvy o reformě Evropské unie není v rozporu s českou ústavou. Za klíčovou informaci považují fakt, že v Česku, které se už za necelé dva měsíce ujme předsednictví EU, může pokračovat proces schvalování reformní smlouvy. Rozhodnutí Ústavního soudu přijali vesměs s úlevou také politici v Bruselu.

Lisabonská smlouva – projevy a dokumenty

Zvláštní pozornost jednání věnovala především irská media. Dění kolem Lisabonské smlouvy v ČR věnují irské deníky po nedávné návštěvě českého prezidenta Václava Klause značnou pozornost. Irské deníky věnovaly jednání ústavního soudu v Brně velkou pozornost už v pondělí. List The Irish Times dnes přináší dlouhý článek o soudním jednání i o vystoupení Václava Klause. Stejně tak irská televizní stanice RTE v pondělí rozsáhle referovala ve zprávách o Klausově argumentaci před soudem proti Lisabonské smlouvě. Doprovodila je záběry ze setkání Klause s odpůrcem smlouvy Declanem Ganleym při nedávné státní návštěvě Irska. Listy Evening Herald a Irish Independent na svých webových stránkách napsaly, že rozhodnutí českého soudu otevírá cestu k ratifikaci v českém parlamentu. Stejně tak si všímají toho, že Václav Klaus osobně argumentoval proti Lisabonské smlouvě a že ji podepíše, když ji podpoří irští voliči.

Server britské veřejnoprávní stanice BBC informace o rozsudku českých ústavních soudců zveřejnil pod hlavičkou mimořádná zpráva. Zahraniční tiskové agentury včetně Reuters či rakouské APA vesměs vydaly o soudním rozhodnutí krátké rychlé zprávy, tak zvané fleše, které jsou vyhrazeny stěžejním událostem dne. Dosavadní zprávy se soustředí především na to, že v ČR nyní může pokračovat ratifikace smlouvy o reformách EU. To je podle médií důležité hlavně vzhledem k tomu, že Praha během svého předsednictví bude muset situaci kolem Lisabonské smlouvy, kterou v referendu odmítli Irové, řešit. Rakouská APA však například upozorňuje i na to, že český ústavní soud možná smlouvu nezkoumal naposledy a že stále existuje možnost, že některé její části budou u soudu napadeny znovu.

ČTK zjišťovala reakce mezi analytiky a politiky v Bruselu. Rozhodnutí bylo přivítáno vesměs s úlevou. Je to velmi dobrá zpráva. Je to úleva, řekl ČTK rakouský europoslanec ze socialistické frakce Hannes Swoboda. Jde podle něj i o vítanou zprávu před českým předsednictvím EU, které se uskuteční v prvním pololetí příštího roku. Podle britského liberála v EP Andrew Duffa by ale bylo od českého parlamentu moudré, aby smlouvu ratifikoval ještě do konce letošního roku. České vládě podle něj bude chybět věrohodnost pro předsednickou roli v EU, pokud nebude schopna zajistit ratifikaci dokumentu doma. Podobně jako Swoboda se vyjádřil i jeho německý kolega Elmar Brok z lidovecké frakce Evropského parlamentu. Vždy byl prý přesvědčen, že smlouva je v pořádku. Nyní má prý už český parlament volné ruce k rozhodnutí. Česko by se tak podle něj mohlo již brzy stát 26. zemí, jejíž parlament smlouvu schválí.

Ne všichni však s názorem soudu souhlasili a považovali jej za dobrou zprávu. Je neuvěřitelné, že Lisabonská smlouva by mohla být považována za slučitelnou s ústavou jakékoli z členských zemí EU, prohlásil naopak Andrew Reed, jeden z blízkých spolupracovníků britského euroskeptického europoslance Nigela Farageho. Zdůraznil také, že odpůrci smlouvy podporují českého prezidenta Václava Klause, který před ústavním soudem argumentoval proti smlouvě. Úlevu přívrženců smlouvy Reed chápe. Samozřejmě, že jsou šťastní. … Chtějí vytvořit jakýsi megastát, evropské impérium, které šíří svou moc, poznamenal. Smlouva je podle něj nástrojem, který jim v tom má pomoci.

Evropská komise nechtěla dnešní rozhodnutí komentovat. Její mluvčí Pia Hansenová řekla, že výkonný orgán bloku nemá ve zvyku reagovat na jednotlivé etapy ratifikačního procesu v členských zemích. Neuděláme to ani nyní, uvedla. Zdůraznila, že rozhodnutí je na českém parlamentu. Plně důvěřujeme, že Česká republika naplní závazky, které učinila podpisem Lisabonské smlouvy, dodala Hansenová.

Mluvčí francouzského zastoupení při EU Marine de Carnéová, jejíž země nyní unii předsedá, nechtěla rozhodnutí komentovat. Řekla, že nechce zasahovat do vnitrostátního procesu. Připomněla jen, že vrcholná schůzka EU dala zelenou tomu, aby po odmítnutí dokumentu v červnovém referendu v Irsku ratifikace v dalších zemích pokračovala. To, že ČR může pokračovat v ratifikaci, je s tím podle mluvčí v souladu.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek