Komise navrhuje podpořit hospodářství 200 miliardami eur

26.11.2008
čtk, Euractiv

Evropská komise schválila plán na obnovu hospodářství zemí Evropské unie, jež se vypořádávají s problémy způsobenými finanční krizí. Komise mimo jiné navrhuje pro příští dva roky rozsáhlou finanční pobídku na podporu ekonomik EU. Plánu předběžně vyjádřily podporu Německo i Francie. Podle informací agentury Reuters chce Komise vynaložit na pomoc hospodářství 200 miliard eur. Částku ještě musejí schválit členské země.

Z rozpočtů členských států by podle komise na záchranný plán mělo jít 170 miliard eur, zbylých 30 miliard eur půjde z rozpočtu Evropské unie. Celkem jde o 1,5 procenta ročního hrubého domácího produktu unie. Částka je vyšší než 130 miliard eur (3,3 bilionu Kč), o kterých se uvažovalo v jedné z pracovních verzí plánu.

Členské státy se plánem Evropské komise budou zabývat na svém dalším summitu 11. a 12. prosince, který bude posledním vrcholným setkáním evropské sedmadvacítky za francouzského předsednictví. Jednání zřejmě nebudou snadná, některé členské země již v uplynulých dnech ohledně plánů komise vyjádřily pochybnosti. Pokud bude návrh přijat, do praxe ho začne uvádět české předsednictví Evropské unie.

Prostředky na záchranný plán zřejmě prohloubí rozpočtové deficity některých zemí nad tříprocentní úroveň, kterou povoluje unijní Pakt stability a růstu. Jde o Francii, Británii, Irsko, Itálii, Řecko a Portugalsko. Evropští úředníci nicméně již dříve uvedli, že pakt umožňuje překročit pravidla za výjimečných okolností, čemuž prý současná krize odpovídá. Podle pracovní verze návrhu by finanční injekce měla být omezená na následující dva roky.

Záchranný plán má několik částí. Komise dnes představila kroky na posílení zaměstnanosti či zlepšení situace malých a středních podniků. Dalšími body plánu jsou podpora investic do výzkumu a vývoje, zejména pak do ekologicky šetrných technologií, rozvoj infrastruktury či rozsáhlé partnerství veřejného a soukromého sektoru, hlavně v automobilovém průmyslu či stavebnictví.

Hlavní body záchranného plánu Evropské komise pro hospodářství EU si můžete přečíst zde.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek