V Aténách se vzbouřili žadatelé o azyl

07.12.2008
čtk

Výtržnosti dnes vypukly v Aténách na místě, kde migranti žádající o azyl odevzdávají své žádosti.

Lidé zapalovali popelnice a napadali projíždějící auta, informovala agentura AP. Nepokoje, jichž se zúčastnily stovky lidí, začaly poté, co úředníci čekajícím oznámili, že dnes již žádné žádosti nepřijmou, a jeden muž v tlačenici spadl do nedalekého kanálu.

Muž utrpěl zranění a sanitka ho odvezla do nemocnice. Policie zatím neví, jak se nehoda stala.

Během dnešního incidentu migranti házeli zapálené popelnice na ulici, ze stromů rvali větve a zapalovali je. Menší skupina házela kameny na projíždějící vozidla, do některých aut lidé bušili. Informace o tom, že by někdo z kolemjedoucích byl zraněn, nejsou.

Výtržnosti trvaly asi hodinu, policie nezasáhla. Hasiči uhasili ohně.

Nejde o první incident na stejném místě. Podle nevládní organizace Stop the War Coalition v říjnu při pádu do kanálu utrpěl smrtelné zranění muž z Pákistánu. Pokoušel se prý uniknout policii, s níž se před tím střetli čekající migranti.

Nevládní organizace často kritizují řecké úřady za to, jak zacházejí s ilegálními migranty i kvůli podmínkám, které panují v tamních sběrných táborech.

Řecké úřady přijímají jen malý počet žádostí o azyl. Loni Řecko udělilo azyl 140 lidem, žádostí přitom dostalo zhruba 21.000. Do země se ročně snaží dostat desetitisíce ilegálních migrantů. Řecko opakovaně žádalo Evropskou unii, aby mu s tímto problémem pomohla.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek