Schwarzenberg: ČR chce zrychlit přijímání balkánských států do EU

08.12.2008
čtk

Česko chce po převzetí předsednictví Evropské unie na začátku ledna zrychlit tempo přijímání balkánských států do Unie. Podle Schwarzenberga se to týká především Chorvatska.

Česko již několikrát avizovalo, že přijímání balkánských států do EU s důrazem na Chorvatsko bude jednou z priorit jeho půlročního předsednictví. Naposledy to na víkendovém kongresu ODS opět připomněl předseda strany a premiér Mirek Topolánek.

„Kromě toho, že během předsednictví bychom měli akcelerovat jednání vedoucí k přijetí Chorvatska, očekává se, že přihlášku podají další balkánské země. Přijímání nových členů do EU je pro nás splátka dluhu těm, kteří dosud stojí za branami,“ řekl Topolánek.

Česká vláda zastává názor, že rozšiřování Unie je možné i bez platnosti Lisabonské smlouvy, jež dosud nebyla přijata ve všech zemích. V EU se totiž objevily názory, že přijímání nových členů by se mělo pozastavit, pokud nebude smlouva přijata.

Schwarzenberg je v Bruselu kvůli dnešnímu jednání ministrů zahraničí a evropských věcí EU, kteří se mají zabývat přípravami nadcházejícího summitu Unie.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek