Topolánek: Lisabon by mohl začít platit koncem příštího roku

12.12.2008
čtk

Lisabonská smlouva by podle Mirka Topolánka mohla vstoupit v platnost ještě před koncem příštího roku. Český premiér to řekl ve čtvrtek pozdě večer v Bruselu po skončení prvního dne summitu Evropské unie.

Evropská sedmadvacítka se ve čtvrtek dohodla na tom, že by všechny členské státy měly mít i nadále svého komisaře. Podmínkou však je, že vstoupí v platnost lisabonská smlouva. Dohoda by měla napomoci tomu, aby Irové v opakovaném referendu smlouvu podpořili.

Irové ji totiž v červnu odmítli, čímž značně zkomplikovali přijetí smlouvy v celé EU. Nynější summit se snaží situaci odblokovat. Po prvním dnu jednání je jisté, že Irsko bude referendum opakovat a že unie vyjde vstříc irským požadavkům, mezi něž patří právě otázka počtu komisařů. Ten návrh v zásadě otevírá cestu k tomu, aby irská vláda mohla jít do nového referenda, řekl český vicepremiér Alexandr Vondra.

Původně se počítalo s tím, že smlouva o reformě institucí EU vstoupí v platnost v lednu 2009. To se však už nestane. Dokument sice schválily parlamenty 25 zemí, ale Irové ho v červnovém referendu odmítli. Česká republika, jež se ujme v lednu na půl roku předsednické role v sedmadvacetičlenném bloku, se ke smlouvě zatím jako jediná z členských států nevyjádřila.

ODS tento týden prosadila ve sněmovně, že sněmovna bude v projednávání smlouvy pokračovat na začátku února. Česká republika tak začne 1. ledna předsedat Radě Evropské unie, aniž předtím lisabonskou smlouvu ratifikuje. Česko je poslední zemí EU, která o smlouvě zatím nehlasovala, ratifikační proces však není zcela u konce ani v Německu a v Polsku.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek