Berlín připravuje druhý balík pro podporu konjuktury

15.12.2008
EUobserver

Německá vláda pracuje na druhém balíčku, který by měl pomoci domácímu hospodářství částkou okolo 30 miliard euro. Zatím se debatuje o výsledné podobě balíku, který by měl být souhlasen koncem ledna.

Německý ministr hospodářství Glos začal prodiskutovávat tuto možnost v neděli s 30 zástupci průmyslu, odborů a bank. Kancléřka Merkelová, která již dlouhou dobu čelí tlaku EU a francouzského prezidenta Sarkozyho, aby podnikla výraznější kroky pro podporu ekonomiky, se rozhodla do jednání přizvat právě představitele nejohroženějších odvětví.

Podle slov ministra financí budou okamžitě zformovány dvě pracovní skupiny – z finančního a pracovního sektoru. Ovšem žádná opatření s nepřijmou před výměnou prezidentů v USA. „Až Spojené státy předloží nějaký plán, německá vláda bude rovněž připravena, řekl Steinbruck.

Hlavním cílem podpůrného balíčku by mělo být rozbití bludného kruhu inflace a snížení povinných příspěvků zdravotního pojištění. Dále se bude snažit o podporu investic do infrastruktury a snížení daní sociálně slabším.

Mezitím vyzval prezident Evropské centrální banky Jean-Claude Trichet k větší fiskální odpovědnosti. Podle jeho názoru se má respektovat Pakt stability a růstu.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek