Sarkozy kritizoval málo vlajek EU v ČR

16.12.2008
čtk

Francouzský prezident Nicolas Sarkozy dnes v Evropském parlamentu kritizoval skutečnost, že na všech veřejných budovách v ČR nejsou vyvěšeny vlajky Evropské unie. Unijní vlajku mimo jiné odmítá na Pražský hrad vyvěsit prezident Václav Klaus, přestože Česko na Nový rok od Francie převezme předsednictví EU.

Byli jsme raněni, když jsme viděli, že evropské vlajky nejsou na všech veřejných budovách v České republice, uvedl Sarkozy. Zároveň kritizoval Klause za jeho jednání s delegací europoslanců, která Prahu navštívila před dvěma týdny.

Člen delegace a šéf frakce Zelených v EP Daniel Cohn-Bendit českému prezidentovi přinesl vlajku EU a s Klausem si vyměnil několik ostrých slov, přičemž tehdy se mu dostalo zastání i u šéfa Evropského parlamentu Hanse Gerta-Pötteringa a tentokrát i u Sarkozyho. Ten se přitom dnes s Cohnem-Benditem pohádal jen krátce před svým vystoupením.

Takto se nejedná s předsedy Evropského parlamentu, ať už je jeho (Klausova) politická angažovanost jakákoliv. Takto se nejedná se symboly Evropské unie, doplnil francouzský prezident.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek