Lucemburský parlament hlasuje o uzákonění eutanazie

18.12.2008
čtk

Lucemburský parlament čeká hlasování o zavedení eutanazie. Zákon vyvolal v malém velkovévodství ústavní spor mezi vládou a panovníkem, který skončil omezením jeho pravomocí. V případě schválení bude Lucembursko třetí evropskou zemí, jež eutanazii legalizovala.

Právní norma umožňuje asistovanou smrt za přísně stanovených podmínek, kdy k případu musejí především zaujmout odborné stanovisko nejméně dva lékaři. Eutanazie na přání nemocného je zatím povolena pouze v Nizozemsku a v Belgii, tolerují ji v americkém Oregonu, v Kolumbii a ve Švýcarsku. Ve Švýcarsku mohou asistovanou sebevraždu podstoupit také cizinci.

Jednání o uzákonění eutanazie se v Lucembursku neobešlo bez velkých problémů. Země je konstituční monarchií a její formální vládce velkovévoda Jindřich počátkem tohoto měsíce oznámil, že zákon nepodepíše, a norma by tedy nemohla nabýt platnosti.

Minulý týden ale parlament pravomoci vévody omezil. Úprava ústavy ustanovuje, že panovník už nebude zákony přijaté parlamentem schvalovat, nýbrž jen vyhlašovat.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek