Topolánek: Lisabon by nemusel být schválen kvůli radaru

19.12.2008
čtk

Lisabonská smlouva je podle Mirka Topolánka do jisté míry obětí dosud neschválených smluv s USA o radarové základně a není vyloučené, že tomu tak i zůstane. Český premiér to řekl včera při debatě na Londýnské ekonomické škole (LSE). Dal také najevo, že není stoupencem brzkého přijetí eura, které podle něj „Češi moc nechtějí“.

Ve stejné době jako Lisabonská smlouva o reformách evropských institucí se mají v českém parlamentu ratifikovat i smlouvy o protiraketové obraně, řekl Topolánek. Jsem pro ratifikaci všech těch smluv. Je to majoritní pohled drtivé většiny členů mé strany.

Lisabonská smlouva je tak trochu obětí dosud neschválených smluv s USA, prohlásil český premiér. Otevřeně říkám, že u toho klidně může zůstat. Bez ohledu na můj osobní názor.

Pokud chce Česká republika být součástí euroatlantické civilizace, tak to pro ní podle Topolánka znamená výnosy i náklady. Pro mě je umístění radarové základny ten výnos. Lisabonská smlouva je pro mě náklad. Akceptovatelný náklad, řekl.

Většina našich voličů je velmi proevropská a smířili by se i s tou Lisabonskou smlouvou, dodal Topolánek. Podle něj chce reprezentace ČSSD schválit Lisabonskou smlouvu nejlépe zítra a její voliči jsou většinou proti.

Pokud jde o zavedení eura, Topolánek řekl, že Češi jsou spořiví, konzervativní a euro moc nechtějí. To, že mohou být spekulativní útoky na korunu, to je občanům jedno, dodal. Podnikatelé se ale prý úplně zbláznili a chtějí euro za každou cenu a to hned.

My zatím naštěstí neplníme (maastrichtská) kritéria. Příští rok je bohužel plnit budeme a budeme tlačeni k rozhodnutí. Já myslím, že uděláme správné rozhodnutí, dodal se smíchem. Podle něj ale v současné eurozóně neplatí žádná pravidla s výmluvami na finanční krizi. Proto si Česká republika počká, jak to bude fungovat.

Na Slovensku se zavedení eura podařilo díky osmi letům reforem vlády Mikuláše Dzurindy, řekl Topolánek. Slovenská ekonomika je ve slušné kondici, ale je to velmi malá ekonomika. Pro nás pro Čechy, kteří jsou opatrnější a konzervativnější, to bude dobrá laboratoř zavedení eura v našem regionu, prohlásil premiér.

Přednáškou a následující debatou na LSE ukončil dnešní pracovní návštěvu Británie. V Londýně jednal s premiérem Gordonem Brownem a dalšími ministry jeho vlády o nadcházejícím českém předsednictví v Evropské unii.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek