Bulhaři nehodnotí dva roky členství v EU s nadšením

21.12.2008
čtk

Bulhaři hodnotí první dva roky členství své země v Evropské unii dost vlažně.

Velká většina soudí, že to do jejich života nepřineslo žádnou pozitivní změnu. Vyplynulo to z průzkumu institutu Aplha Research, který byl dnes zveřejněn.

Tři čtvrtiny z 1250 dotázaných v prosinci odpověděly, že přijetí do EU jim osobně nepřineslo žádný pokrok. Sedmnáct procent respondentů soudí, že vstupem do EU dokonce ztratili. Větší spokojenost je mezi mladými a lidmi s vyšší kvalifikací. Celkem 47 procent lidí oceňuje, že jim vstup do EU umožnil cestovat, pracovat a studovat v zahraničí. Téměř 52 procent dotázaných ale soudí, že z členství v EU profitují jen politici.

Průzkumy dávají většinou za pravdu hodnocení Evropské komise, která kritizuje neúčinnost bulharské justice a boje proti korupci. Téměř 76 procent lidí nevidí pokrok v boji proti korupci a zhruba 80 procent soudí, že právní systém je stejně neefektivní jako předtím.

Rostoucí počet Bulharů, nyní již 37 procent, nicméně soudí, že Brusel uplatňuje dvojí měřítko, protože na jaře Evropská komise zastavila vyplácení části zemědělských dotací Bulharsku kvůli podezření ze zpronevěry.

Průzkum také ukázal, že Bulhaři projevují malý zájem o evropské záležitosti – 60 procent z nich nikdy neslyšelo o Lisabonské smlouvě, kterou jejich země ratifikovala. Tento dokument zahrnuje reformu institucí EU a má nahradit neschválenou euroústavu.

Sotva devět procent podporuje pevně vstup do eurozóny, v níž se platí eurem, zatímco podle 35 procent lidí to není důležité. Jednačtyřicet procent dotázaných si přeje, aby Bulharsko, které je členem EU od ledna 2007, vstoupilo do schengenského prostoru volného pohybu osob.

V České republice, která se v lednu stane předsednickou zemí Evropské unie, podle červencového celoevropského průzkumu Eurobarometr pokládá členství v unii za dobrou věc 48 procent českých občanů. Listopadový průzkum Centra pro výzkum veřejného mínění ale ukázal, že třetina lidí vůbec netuší, co je Lisabonská smlouva. Více než dvě pětiny lidí označilo svou znalost za velmi povšechnou. Většina lidí, téměř 80 procent, se přitom o dění kolem Lisabonské smlouvy nezajímá.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek