Sarkozy si chce zachovat pozice na evropské scéně

21.12.2008
čtk

Přestože je Nicolas Sarkozy nucen postoupit předsednictví Evropské unie Čechům, je odhodlán zachovat si jednu z předních rolí na mezinárodní a evropské scéně, píše agentura AFP v sérii materiálů věnovaných nadcházejícímu českému předsednictví v Evropské unii.

Sarkozymu se za několika krizí, které provázely francouzské předsednictví, a za oslabení americké vlády podařilo pozdvihnout do popředí silnou a sjednocenou Evropu, která vyjednávala v rusko-gruzínské krizi, byla inspirátorkou záchrany bank či stála v popředí boje proti klimatickým změnám.

Francouzský prezident hodlá hlavně bedlivě sledovat své euroskeptické nástupce. Oficiálně však ujistil, že vkládá veškerou důvěru do českého předsednictví a je připraven mu pomáhat. V soukromí však je přímější.

Jestliže Čechové nebudou nic dělat, nezůstane prezident se založenýma rukama, ujišťuje se podle AFP v kuloárech v Elysejském paláci. Francie je nyní v centru hry a nedá se zahnat do kouta.

Nadcházející předsednictví České republiky, která není členem eurozóny, skupiny zemí s evropskou měnou euro a jejímž prezidentem je velmi euroskeptický Václav Klaus, oživilo podle AFP zvláště ve Francii obavy, že dynamika evropské politiky poklesne.

Předseda nadace Roberta Schumana Jean-Dominique Giuliani usoudil, že Sarkozy odhalil novou praxi evropských institucí, i když jeho styl překvapoval, odrazoval nebo pobuřoval.

Úkol je jednoduchý: buď v roce 2009 dokážeme pokračovat na cestě politické Evropy, nebo upadneme do bloudění v Evropě technické, soudí Bruno Le Maire.

Kterýkoli malý stát by byl ve špatné pozici a nejednalo by se s ním se stejným respektem jako se Sarkozym, soudí analytik Piotr Kaczynski z bruselského Centra pro evropské politická studia. Česká republika navíc bude EU předsedat s velmi slabou vládou, připomíná.

Z Prahy bude přicházet malý chorál hlasů, které nebudou zpívat stejnou píseň, předvídá Piotr Kaczynski. Soudí, že kakofonie bude mít negativní dopad na politickou váhu českého předsednictví.

Pokud se nestane závažná nepředvídaná událost, není důvod pochybovat o tom, že Praha bude schopna zvládat evropské záležitosti stejně dobře jako Slovinsko, konstatuje European Policy Center.

Pokud Česko neuspěje, Sarkozy prý již dal najevo, že nezůstane mlčky stranou. Nikdo nemůže očekávat, že by pro Evropu bylo dobré, kdyby Francie zůstala stranou, protože unii už po šest měsíců předsedala. Naopak, chopím se iniciativy, uvedl francouzský prezident podle AFP.

Topolánek se v rozhovoru s AFP svěřil, že chce hrát regulující roli v čele EU, zejména v ekonomice a na mezinárodním poli. Spíše než ekonomická či institucionální krize jsou jeho hlavní starostí nepředvídatelné situace, jako byl rusko-gruzínský konflikt, které vyžadují schopnost rychlé reakce, okamžité akce a velké flexibility.

Kromě posílení euroatlantických vztahů považuje Topolánek za absolutní prioritu začlenění západního Balkánu do EU a posílení partnerství se zeměmi východu. Naopak Lisabonská smlouva není podle jeho slov výrazně jednou z priorit českého předsednictví. Není žádný důvod spěchat, nemyslím, že ratifikace je závod, řekl. Vyjádřil však přesvědčení, že Česko smlouvu schválí za svého předsednictví. Pokud by se tak nestalo, bylo by to fatální, dodal.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek