Španělsko prý přijme vězně z Guantánama

26.12.2008
čtk

Španělsko chce převzít vězně z kontroverzní americké věznice Guantánamo, bude-li o tom dosaženo dohody s dalšími členskými zeměmi Evropské unie.

Napsal to dnes španělský deník El Periódico de Catalunya s odvoláním na vládní zdroje. Španělský premiér José Luis Zapatero je podle něho pro přijetí vězňů z Guantánama, kteří budou propuštěni, až bude věznice uzavřena, jak se k tomu zavázal nově zvolený americký prezident Barack Obama.

Španělské ministerstvo dnes tyto informace nemohlo potvrdit.

Tento postoj Madridu by podle deníku mohl znamenat konec období chladných vztahů mezi Španělskem a Spojenými státy, jež začalo po stažení španělských vojáků z Iráku v roce 2004, jak to tehdy v předvolení kampani premiér Zapatero slíbil.

Španělsko se až dosud stavělo k myšlence případně přijmout vězně z Guantánama zdrženlivě, stejně jako většina evropských zemí.

Španělsko tuto otázku zváží, řekl nedávno šéf diplomacie Miguel Ángel Moratinos, ale v této chvíli nemůžeme dát žádnou odpověď, neboť nejprve musíme znát totožnost vězňů a související právní aspekty, dodal.

Přijetí vězňů z Guantánama jsou nakloněny pouze Portugalsko a Německo. Naopak Nizozemsko, Švédsko a Dánsko tuto možnost odmítly.

Ve věznici Guantánamo, která se nachází na americké základně na Kubě, jsou zadržovány osoby, které Washington podezírá ze vztahů s teroristickou sítí Al-Káida nebo s radikálním muslimským hnutím Taliban, jehož režim v Afghánistánu byl svržen při americké intervenci. Tato věznice se stala symbolem přehmatů ve válce proti terorismu, kterou americký prezident George Bush zahájil po teroristických útocích v USA z 11. září 2001.
pel mik

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek