Palestinci odsoudili českou reakci na izraelskou pozemní ofenzivu

04.01.2009
čtk

Blízký spolupracovník prezidenta palestinské autonomie Mahmúda Abbáse Saíb Irikát odsoudil reakci představitelů českého předsednictví EU na sobotní zahájení pozemní operace izraelských vojsk v pásmu Gazy.

Reagoval tak zřejmě na slova mluvčího premiéra pro předsednictví Jiřího Potužníka. Ten izraelskou akci v první reakci označil za defenzivní, nikoli ofenzivní politiku. Česká diplomacie ale pak vydala jako předsednická země EU prohlášení, v němž vyzvala k příměří a v němž zdůraznila, že ani právo na obranu nedovoluje akce proti civilistům.

Agentura Reuters v dané souvislosti poukázala na nedostatek jednoty uvnitř Evropské unie ohledně izraelské operace, což by podle ní mohlo poskytnout Izraeli větší časový prostor.

Tato pozice (českého předsednictví EU) si zaslouží odsouzení, řekl podle Reuters v sobotu Saíb Irikát v saúdskoarabské televizi Al-Arabíja ve zřejmé reakci na Potužníkova slova. Je to ošklivá agrese proti našim lidem. Mezinárodní společenství (jí) nesmí mlčky přihlížet, uvedl k izraelské pozemní akci Irikát, který je hlavním palestinským vyjednávačem při mírových jednáních s Izraelem.

Potužník dnes řekl, že došlo k nedorozumění. Jeho slova prý byla prvotní reakcí. Situace se ale mezitím dál vyvíjela.

Česká diplomacie tak podle něj trvá na obnovení příměří a humanitární pomoci, což je i cílem nadcházející cesty šéfa české diplomacie Karla Scharzenberga na Blízký východ. Ten stojí v čele delegace EU, která do oblasti už dnes zamíří. Potužník také zdůraznil, že oficiálním postojem českého předsednictví je prohlášení ministerstva zahraničí.

V něm Schwarzenberg uvedl, že pozemní operace není překvapivá, protože již delší dobu existovaly náznaky, že Izrael tento krok zvažuje. Ani nepopiratelné právo státu na svou obranu však nedovoluje akce, kterými především trpí civilní obyvatelstvo, zdůraznil ministr.

Jako podjatý a zajišťující pokračování zločinů páchaných okupanty v Gaze ale odsoudilo postoj Prahy k zahájené pozemní ofenzivě Izraele v pásmu Gazy radikální hnutí Hamas, které v Gaze vládne. Z prohlášení mluvčího Hamasu Fauzího Barhúma citovala agentura AFP.

Nejmenovaný zdroj z britské vlády, kterého citovala agentura Reuters, patrně k prvotnímu stanovisku Prahy řekl: Není to pozice britské vlády.

Šéf britské diplomacie David Miliband vyzval obě strany konfliktu, Izrael i Hamas, aby zastavily ozbrojené akce. Vývoj událostí ukazuje potřebu okamžitého příměří, po němž jsme volali. Eskalace konfliktu způsobí strach a zděšení, uvedl Miliband v prohlášení.

Jak izraelskou pozemní ofenzivu, tak pokračující ostřelování Izraele z Gazy odsoudila v sobotu Francie, minulá předsednická země EU.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek