Finové v lednu zkouší abstinovat

07.01.2009
čtk

Stále více Finů se v lednu pokouší abstinovat. Rostoucí popularita takzvaného „suchého ledna“ se projevuje v nižších obratech restaurací, barů a obchodů, naopak kliniky pro léčbu závislosti na alkoholu, praskají ve švech.

O suchý leden se podle finské televize YLE zajímá jedna pětina z 5,2 milionu obyvatel země. Například lednové prodeje míchaných alkoholických nápojů jsou obvykle nižší o 15 až 20 procent.

Podle finského Institutu národního zdraví (KTL) pětina finských mužů pod 35 let ve svém životě někdy bojovalo s problémy, které jim způsobilo nadměrné pití alkoholu. Nejčastěji se jim zhroutil partnerský vztah či přišli o práci. V čele žebříčku příčin úmrtí finských mužů i žen ve věku 15 až 64 let je alkohol.

Finsko se podobně jako sousední skandinávské státy snaží nadměrné pití regulovat vysokými daněmi uvalenými na alkohol, monopol na jeho prodej v obchodech mají prodejny Alko.

Seveřané si ale našli několik způsobů, jak se k levnému alkoholu dostat. Příkladem jsou alkoholové výlety trajekty, na jejichž palubách je možné popíjet bez celní přirážky nebo večírkové návštěvy Estonska. Policie často řeší i případy pašování lihovin, například z Ruska.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek