Francouzská opozice kritizuje Sarkozyho za cestu na Blízký východ

07.01.2009
čtk

Francouzská socialistická opozice kritizuje cestu prezidenta Nicolase Sarkozyho na Blízký východ. Pochybnosti již dříve vyjádřil neúspěšný prezidentský kandidát a vůdce centristů François Bayrou.

Socialistická strana považuje za správnější a efektivnější intervenovat ze společné pozice více zemí než jednat na vlastní pěst, prohlásil v úterý večer stranický tajemník pro mezinárodní vztahy Jean-Christophe Cambadélis.

Sarkozy se podle něj mohl spokojit s misí českého ministra zahraničí Karla Schwarzenberga jako představitele předsednické země EU, kde byli i zástupci Francie a Švédska, které tvoří spolu s ČR 18měsíční předsednické trio.

Raději jednal na vlastní pěst, zopakoval Cambadélis s tím, že v dané situaci Sarkozy svým zásahem ničeho nedosáhl. Na druhé straně připustil, že každá dobrá vůle a snaha o zprostředkování míru je vítaná. Socialisté však prý i tak zastávají názor, že je zapotřebí kolektivního postupu.

Pochybnosti na cestou francouzského prezidenta vyjádřil v pondělní rozhovoru pro rozhlasovou stanici France Inter i centrista Bayrou. Pokud si myslí, že má šanci něco odblokovat, má pravdu, že tam jede, ale hrozí tu tříštění (úsilí EU), dodal Bayrou, který připomněl, že Sarkozy již Unii od 1. ledna nepředsedá.

Domnívám se, že pokud se Nicolas Sarkozy rozhodl tam jet, je to proto, že jsou okolnosti, které mu umožňují si myslet, že tato návštěva bude užitečná, prohlásil Bayrou s tím, že prezidentovým cílem je dosáhnout příměří či vytvoření humanitárního koridoru.

Ver snaze přesvědčit Izrael a Hamas k kříměří v Gaze zatím neuspěli ani Sarkozy, ani delegace EU. Izrael nicméně oznámil, že počínaje dneškem chystá každý den na tři hodiny zastavit vojenské operace v okolí města Gazy, aby umožnil přísun humanitární pomoci.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek