Baskická politická elita nebude stíhána za styk se separatisty

12.01.2009
čtk

Přední baskičtí politici nebudou stíháni kvůli kontaktům s vedením zakázané strany Batasuna, která je politickým křídlem teroristické organizace Baskicko a jeho svoboda (ETA). Většinou hlasů o tom rozhodl baskický nejvyšší soud v Bilbau. Proces začal minulý týden ve čtvrtek.

Rozhodnutí ruší jakékoli další stíhání osmi obviněných, mezi nimiž je i bývalý vůdce Batasuny Arnaldo Otegi.

Na lavici obžalovaných stanuli kromě premiéra baskické regionální vlády Juana Josého Ibarretxeho i jeho hlavní soupeř v nadcházejících regionálních volbách 1. března, generální tajemník Baskické socialistické strany Patxi López.

Ibarretxe a další baskičtí politici se s představiteli Batasuny sešli v roce 2006, kdy teroristé z ETA dodržovali příměří. Podle žalobců to znamenalo nerespektování výroku španělského nejvyššího soudu z roku 2003, kterým byla Batasuna postavena mimo zákon. Obhajoba argumentovala, že šlo o legitimní pokusy o ukončení násilí v Baskicku.

Cílem schůzek mělo být urovnání situace v Baskicku, o jehož odtržení od Španělska ETA už několik desetiletí s použitím násilí usiluje. Příměří z roku 2006 trvalo jen několik měsíců. Během něho ETA vyjednávala i se španělskou vládou. Žalobu na vládu kvůli těmto kontaktům nedávno španělský nejvyšší soud zamítl.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek