Německé strany se dohodly na stimulacích hospodářství

13.01.2009
čtk

Špičky německé vládní koalice se dohodly na balíčku opatření pro povzbuzení ekonomiky. Daňové úlevy a investice v příštích dvou letech zatíží německý rozpočet zhruba padesáti miliardami eur. Největší spory se do poslední chvíle vedly o podobu daňových úlev.

Dohoda mezi křesťanskými demokraty (CDU) kancléřky Angely Merkelové, bavorskou Křesťanskosociální unií (CSU) a sociálními demokraty (SPD) je nejmohutnějším souborem opatření na posílení ekonomiky v poválečných dějinách Německa.

Německá vláda se dohodla mimo jiné na investicích do výstavby silnic a do školství ve výši 18 miliard eur. Od 1. července začnou platit také nové daňové tarify. Základní nezdanitelná částka z ročního příjmu se zvedne ze 7664 na 8004. Sníží se rovněž dolní sazba daně z příjmu z 15 na 14 procent. Dohodu oznámili šéfové poslaneckých frakcí CSU a SPD Peter Ramsauer a Peter Struck.

Vláda dále poskytne rodičům jednorázový bonus ve výši 100 eur na dítě. Jinou formou podpory je tzv. ekologická prémie. Podle zatím nepotvrzených informací by kupec nového automobilu, který by zároveň odhlásil vůz starší než deset let, dostal od státu 2500 eur. Od 1. července by navíc při koupi nového automobilu šetrného k životnímu prostředí měla platit různě odstupňovaná daňová zvýhodnění.

Vládní strany se rovněž dohodly na úvěrovém a garančním rámci pro velké podniky. Stát je ochoten na tuto část programu poskytnout až 100 miliard eur. Konzervativci však neprotlačili návrh, aby v nejnaléhavějších případech stát do koncernů vstoupil majetkově. Ochranný štít tak bude určen firmám, které se ocitnou ve finanční tísni kvůli zamrzlým úvěrům.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek