Německý ekonomický balíček posílí hospodářství a zaměstnanost

14.01.2009
Euroskop

Německo, mající největší evropskou ekonomiku, loni kvůli oslabení vývozu zpomalilo růst na 1,3 procenta, a jeho výsledek tak byl nejslabší od roku 2005. Díky novému balíčku na posílení německé ekonomiky by mělo podle kancléřky Angely Merkelové vyjít Německo ze současné krize posíleno. Kancléřka to včera řekla na tiskové konferenci, na níž spolu s dalšími šéfy koaličních stran veřejnosti představila podrobnosti souboru opatření, která mají dohromady 50 miliardami eur (více než 1,3 bilionu Kč) zmírnit dopady světové hospodářské krize na německou ekonomiku.

Špičky německých koaličních stran v pondělí pozdě večer po šestihodinovém jednání schválily směs investic do infrastruktury a daňových úlev. Jde o nejmohutnější jednorázový program na pomoc ekonomice v poválečných dějinách Německa. Balík má uvolnit síly ve prospěch hospodářského růstu a zaměstnanosti. Jádrem balíčku jsou investice do infrastruktury, školství a moderních technologií ze spolkových zdrojů ve výši 18 miliard eur.

Stimulující balíček

Opatření zahrnují také daňové odlehčení občanům a firmám. Daňové úlevy prosazovala hlavně CSU, budou uplatňovány až od 1. července. Na příjmech z daní musí vláda oželet v tomto roce 2,9 miliardy eur, příští rok přes šest miliard.

Vláda dále poskytne rodičům jednorázový bonus ve výši 100 eur na dítě, snížen bude povinný příspěvek na nemocenské pojištění z 15,5 procenta na 1,9 procenta ze mzdy. Experti ale upozorňují, že všechny tyto impulzy jsou příliš malé; průměrnému občanovi zůstane v peněžence v průměru o 40 eur měsíčně více.

Pro běžné občany je jedním z nejzajímavějších dohodnutých bodů balíčku takzvaná ekologická prémie. Každý může dostat 2500 eur, pokud si koupí nový ekologicky šetrný automobil a zároveň odhlásí vůz nejméně devět let starý.

Zvláštní kapitolou je dohodnutý úvěrový a garanční rámec pro podniky. Stát je ochoten ručit až do celkové výše 100 miliard eur. Ochranný štít tak bude určen firmám, které se ocitnou ve finanční tísni kvůli zamrzlým úvěrům.

V začínajícím supervolebním roce 2009 je příznačné, že se vládní strany předháněly v navrhování co nejatraktivnějších záchranných opatření. Šéf opoziční liberální FDP Guido Westerwelle dnes označil dohodnutý balík za závody v ubohosti. Celý plán podle něj sice pomůže stabilizovat koalici, nikoli však konjunkturu. Bude to největší čisté nové zadlužení v dějinách spolkové republiky, připustil dnes také šéf poslanecké frakce CDU Volker Kauder. Dodatečné zadlužení státu údajně letos přesáhne čtyřicetimiliardový rekord z roku 1996, kdy byl ministrem financí Theo Waigel (CSU) a kancléřem Helmut Kohl (CDU).

Budoucí ústavní změny

Vzhledem k dohodnutému konjunkturnímu balíčku a státnímu dluhu bude Německo nuceno podniknout ústavní kroky, aby zajistilo rychlé splacení plánovaných opatření. Ústavní dodatek by měl zabránit německé vládě, aby výrazněji zvětšila deficit veřejných financí. Vedle navrhované ústavní změny by mělo ministerstvo financí zřídit „nápravný fond, který zajistí včasné splacení stimulujícího balíčku vládou.

Miliardovými programy na záchranu německé ekonomiky z posledních měsíců vstoupí současná vláda do historie. Už na podzim vytvořila až pětisetmiliardový balík na podporu bank v nouzi a první balíček na rozhýbání ekonomiky v objemu přes 30 miliard eur. Před pár dny částečně zestátnila druhý největší peněžní ústav v zemi Commerzbank. To vše se odehrálo během necelých čtyř měsíců.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek