Ekonomický růst ve Španělsku bude nejslabší za 50 let

17.01.2009
čtk

Španělsko letos čeká nejhorší hospodářská recese za půl století. Uvedl to dnes ministr hospodářství Pedro Solbes.

Kabinet předpovídá, že se výkon španělské ekonomiky letos sníží o 1,6 procenta. Podle poradenské agentury Funcas to bude první recese ve Španělsku od roku 1993 a nejhlubší pokles od 50. let minulého století.

Globální ekonomická krize nám drasticky změnila výhled, řekl ministr na tiskové konferenci.

Solbes předpovídá, že se růst v příštím roce obnoví a že HDP země vzroste o 1,2 procenta a v roce 2011 o 2,6 procenta. Během dekády, než boom španělského trhu s bydlení skončil loni kolapsem trhu, přitom ekonomika rostla o 3,8 procenta ročně.

Oživení hospodářského růstu v příštím roce je ale podle mnoha analytiků jen přehnaným optimismem, protože ekonomice chybějí úvěry a přichází o kvanta pracovních příležitostí. Ekonom Ángel Laborda z agentury Funcas považuje letošní vládní předpověď za realistickou. Na příští rok ale tipuje oživení slabší a růst ekonomiky odhaduje na půl procenta.

Balík ekonomických opatření za 70 miliard eur, který má tlumit negativní dopad recese, letos zvýší deficit španělského rozpočtu veřejných financí na 5,8 procenta HDP. Je to téměř dvojnásobek limitu v Evropské unii. Solbes předpokládá, že se zemi nepodaří snížit schodek pod tři procenta do roku 2012, napsala agentura Reuters.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek