Bulhaři demonstrovali za znovuotevření bloků v Kozloduji

18.01.2009
čtk

Více než 10.000 lidí dnes v bulharské metropoli Sofii demonstrovalo za znovuotevření dvou bloků jaderné elektrárny Kozloduj. Protest se konal v době, kdy země prožívá hlubokou energetickou krizi v důsledku dlouhodobého výpadku zásobování ruským plynem.

Účastníci demonstrace před sídlem vlády v metropoli se sešli z celé země. Za silnou bulharskou ekonomiku!, Rozběhněme bloky 3 a 4! bylo možno číst na jejich transparentech. K demonstraci vyzvaly malé politické strany a odbory.

Jeden z těchto reaktorů může být po souhlasu Evropské unie během týdne zapojen, sdělil ředitel kuzlodujské elektrárny Ivan Genov. Oba bloky jaderné elektrárny Kozloduj byly z bezpečnostních důvodů uzavřeny jako jedna z podmínek vstupu země do EU. Bulharsku to však způsobilo velké finanční ztráty a na celém Balkáně vyvolalo nedostatek elektřiny.

Bulhaři se opakovaně pokusili téma opětovného spuštění otevřít. Evropská komise to ale vyloučila. Podle ní by reaktory nesplnily bezpečnostní standardy unie.

Podobně varovala Evropská komise Slovensko před opětovným spuštěním jaderné elektrárny V1 v Jaslovských Bohunicích. Bratislava o tom uvažovala kvůli výpadku dodávek ruského plynu přes Ukrajinu. Dnes slovenští představitelé připustili, že se plánů na obnovení provozu V1 vzdají, protože plyn na Slovensko již částečně proudí.

Vláda v Sofii trvale opakuje, že jsou reaktory sovětské výroby po modernizaci zcela bezpečné. Bulharsko s unií o znovuotevření dvou bloků jaderné elektrárny Kozloduj jedná. Již v pátek vláda nařídila přípravu na znovuuvedení jednoho z těchto bloků do provozu. Bulharsko je na dodávkách ruského plynu závislé z 95 procent a kvůli sporu Ruska s Ukrajinou dva týdny nedostávalo žádný plyn.

Dva bloky ruského typu VVER s výkonem po 440 megawattech se uzavřely v prosinci 2006, těsně před vstupem Bulharska do EU. Již v roce 2002 Bulharsko zavřelo v Kozloduji dva nejstarší bloky. Dva nejnovější tisícimegawattové reaktory by zde měly zůstat v provozu nejméně do příštího desetiletí.

Kozlodujská elektrárna vyráběla před uzavřením dvou bloků v roce 2006 zhruba 40 procent domácí spotřeby energie a díky ní byla země největším vývozcem elektřiny na Balkáně.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek