Hesensko: očekává se koalice CDU a FDP

19.01.2009
Euroskop

V Hesensku v současné době vyhodnocují proběhlé volby do zemského parlamentu. Podle odhadů vznikne koalice Křesťanskodemokratické unie (CDU) a Liberálů (FDP). Po roce „dočasného vedení“ získá Hesensko pravděpodobně vládu s absolutní většinou pod vedením staronového ministerského předsedy Rollanda Kocha.

Předběžné oficiální výsledky potvrdily, že jasným vítězem opakovaných voleb je se ziskem 37,2 % (2008: 36,8%) Kochova CDU. Přesto se tento výsledek řadí k jednomu z nejhorších této strany v Hesensku. Naopak výrazně si polepšila FDP s 16,2% hlasů (2008: 9,4%). Zelení dokonce svůj výsledek zdvojnásobili, když dosáhli 13,7% hlasů oproti původním 7,5%. Nejhorší výsledek tak podle očekávání získala Sociální demokracie (SPD) s 23,7% hlasů (2008: 36,7%), je tak jediným poraženým opakovaných voleb. Levicová strana se dostala stejně jako v minulých volbách do hesenského parlamentu s 5,4 % hlasů.

SPD ztratila zhruba 13% hlasů a kvůli tomuto volebnímu debaklu oznámila dosavadní předsedkyně hesenské SPD a šéfka její frakce v zemském sněmu Andrea Ypsilantiová své odstoupení z funkcí. Přebírá tím „odpovědnost za drtivou porážku, řekla Ypsilantiová. Někteří voliči jí neodpustili, že dvakrát nedokázala postavit vládnoucí koalici (ani se Zelenými, ani s Levicí). Někdo nepřijal její porušení slibu a vyjednávání s Levicí. Ypsilantiová dokonce ztratila ve svém obvodu přímý mandát.

Žezlo hesenské SPD po ní převezme Thorsten Schäfer-Gümbel, jenž stranu vedl do voleb jako hlavní kandidát. Spolkový předseda SPD Müntefering řekl, že „špatný výsledek v Hesensku není překvapující, šlo o specifické hesenské poměry. Na to reagoval šéf CDU Koch, že hesenské poměry už jsou minulostí a v zemi bude vládnout „stabilní většinová koalice, kterou jsme tu již léta neměli. Koch, který vládl Hesensku již 10 let se stane ministerským předsedou na dalších 5 let.

Jak ovlivní hesenská volba nadcházející supervolební rok 2009? Němci totiž budou volit do pěti zemských sněmů, v osmi komunálních volbách, do Evropského parlamentu a hlavně 27. září do Spolkového sněmu. Kromě toho budou zákonodárci 23. května volit prezidenta. Hesenský lídr kandidátky FDP Hahn řekl, že „zemské volby jsou jasným signálem spolkové politice a Berlínu: přestaňte konečně s velkou koalicí! Hospodářsky nejvýkonnější země Německa se tak nejspíš stane vzorem pro vytvoření černo-žluté koalice na spolkové úrovni po parlamentních volbách.

Negativním historickým rekordem byla v Hesensku volební účast, která v neděli činila 61,1 procenta. Tedy doposud nejnižší v historii. V zemi vznikne už pátá černo-žlutá koalice na zemské úrovni. V Německu takové vlády mají rovněž Bádensko-Württembersko, Dolní Sasko, Severní Porýní-Vestfálsko a Bavorsko.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek