České Haasovo kvarteto získalo prestižní cenu

20.01.2009
čtk

Kvarteto Pavla Haase vyhrálo v kategorii komorní hudby prestižní cenu na mezinárodním veletrhu gramofonového průmyslu (MIDEM) Classical Award 2009. Šestnáctičlenná odborná porota ocenila kvarteto za album s Janáčkovým Smyčcovým kvartetem č. 1 a Haasovým kvartetem č. 1 a 3. Desku vydal Supraphon.

Ceny uděluje porota, kterou tvoří zástupci nejvýznamnějších světových gramofonových periodik, rádií a vydavatelství z Velké Británie, Německa, Finska, Švýcarska, Itálie, Francie, Španělska a Belgie.

Již loni v říjnu získalo Haasovo kvarteto cenu časopisu Gramophone za své debutové album, rovněž se skladbami Janáčka a Haase. „Strašně si toho vážíme. Očekávali jsme spíš, že naše druhé CD s tímto dílem nebude až tak atraktivní. To, že si nás všimli i ve Francii, jsme rádi,“ řekl člen souboru, slovenský houslista žijící v Praze Petr Jarůšek.

Kvarteto vzniklo před pěti lety a hraje ve složení Veronika Jarůšková (housle), Marie Fuxová (housle), Pavel Nikl a Peter Jarůšek (violoncello). Jmenuje se podle brněnského skladatele Pavla Haase (1899 až 1944), který zahynul v Osvětimi.

„Od první desky se jejich výsledky setkaly s neuvěřitelným ohlasem a jejich popularita jasně pokračuje. V současné době s nimi připravujeme novou nahrávku na září s dílem Prokofjeva,“ řekla ředitelka Supraphonu Jana Gondová.

Za předloňské debutové CD získali cenu dalšího britského hudebního časopisu – BBC Music Magazine. V minulosti získalo kvarteto výroční cenu Českého spolku pro komorní hudbu, první místo mezinárodní interpretační soutěže Pražského jara a italské soutěže Paola Borcianiho, kterou smyčcová kvarteta považují za své „mistrovství světa“.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek