EU podpořila Kalouskovu výzvu k nápravě rozpočtových schodků

20.01.2009
čtk

Evropská unie souhlasí s výzvou českého předsednictví k nápravě rozpočtových schodků, které se v řadě států prohlubují v důsledku hospodářské krize. Oznámilo to české předsednictví.

Pondělní prognóza Evropské komise předpověděla, že pravidla pro státní hospodaření letos i v příštím roce poruší velká část EU. U některých zemí navíc hrozí, že svůj dluh přestanou zvládat. Výzva státy nicméně k ničemu nezavazuje.

Uvědomujeme si, že fiskální impulzy (výdaje z veřejných zdrojů) mají své meze. Problémy, které by mohly nastat s financováním dluhů, by byly příliš nákladné, uvedl český ministr financí Miroslav Kalousek, který jednání předsedal. Dodal, že dnešní rozhodnutí je mimořádně pozitivním signálem.

Podle eurokomisaře pro měnové a hospodářské otázky Joaquína Almunii současná situace s vysokými deficity bude časem zvladatelná, pokud se unii co nejdřív podaří přivést k oživení hospodářského růstu. Klíčem by přitom měla být revize takzvaných střednědobých cílů, které před časem měly dovést unii k hospodaření s vyrovnanými rozpočty. Pod vlivem krize se však na jejich dodržování již tolik nedbá a v současnosti prakticky neexistují. Střednědobé cíle musíme revidovat, jsou klíčem, dodal Almunia.

Evropskou ekonomiku nicméně stále trápí problémy ve finančním sektoru, které stály úplně na počátku hospodářské krize. Vlády jednotlivých členských států EU do problémových bank napumpovaly obrovské sumy, finanční ústavy se ovšem stále potýkají se vzájemnou nedůvěrou a trh s úvěry vázne, čímž trpí celá ekonomika. Ministři financí dnes kvůli těmto problémům přijali samostatný dokument, který apeluje, aby se situace ve finančním sektoru změnila.

Je to materiál, který se snaží apelovat na skutečnost, aby posilování kapitálu v bankách mělo dopad do reálné ekonomiky, dodal Kalousek.

Unie se v textu k problémům ve finančním sektoru zavazuje, že bude v příštích měsících dohlížet na zavádění takzvaných záchranných balíčků, které jednotlivé státy přijímají na podporu národních ekonomik, a vyzve komisi k vytvoření doporučení, jež mají zaručit jejich (záchranných balíčků) efektivnost.

Evropská unie již na podporu ekonomiky a finančního sektoru vydala zhruba čtyři procenta svého HDP, což představuje téměř 700 miliard eur (asi 19 bilionů korun). Jen takzvaný plán obnovy, na němž se evropští lídři dohodli na konci loňského roku, počítá s finanční injekcí ve výši 200 miliard eur (více než pět bilionů korun).

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek