Francii zavalila „obamánie“, Sarkozy má strach

20.01.2009
čtk

Barack Obama dnes složí přísahu a stane se 44. americkým prezidentem. Ve Francii, zemi, která se tradičně vůči USA vymezuje, si podle průzkumu agentury CSA pouze 28 procent lidí myslí, že se s příchodem Obamy nic nezmění.

Sedm z deseti Francouzů naopak přiznává, že do Obamy vkládají velké naděje. Podle některých francouzských médií se prezident Nicolas Sarkozy obává, že se tak na mezinárodním poli dostane do Obamova stínu.

Jak podotýká například list Le Parisien, s Obamovou inaugurací přichází čas rivality, ne-li přímo žárlivosti. Bedlivý pozorovatel průzkumů veřejného mínění, jakým Sarkozy podle listu je, totiž taková čísla těžko bude ignorovat.

Obama: pomocník nebo rival?

Sarkozy sice v minulosti prohlásil, že považuje Obamu spíše za pomocníka než problém a žoviálně prohlásil, že je ve světě místa nejen pro ně oba, ale i pro dalšího jednoho až dva lidi. Jeho spolupracovníci ovšem bezostyšně tvrdí, že funkční dokáže být Obama až v březnu a že to už bude hluboce ponořený v krizi.

Le Parisien připomíná, že na podzimním summitu G20 ve Washingtonu, kde se začala řešit finanční krize, Sarkozy čerstvě zvoleného Obamu marně uháněl, aby se s ním mohl vyfotit jako první, podobně jako Jacques Chirac s Bushem v roce 2000.

Satirický televizní pořad Gumáci na Canal Plus, který se strefuje do Sarkozyho poměrně pravidelně, se pokusil vykreslit jeho vztah k Obamovi při příležitosti vyhlášení muže roku 2008 časopisem Time. Stále podrobnější satelitní snímky přibližují, odkud se ozývá táhlý řev raněného lva – je to ze Sarkozyho pracovny v Elysejském paláci. Na pracovní desce před ním leží časopis, na jehož první straně je samozřejmě Obama.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek