Čína na evropské „cestě důvěry“ ignoruje Francii

29.01.2009
Euractiv

Čínský premiér Wen Ťia-pao zahájil cestu po Evropě, na které se chce zaměřit na ekonomické záležitosti. Kvůli nedávnému setkání francouzského prezidenta Nicolase Sarkozyho s Dalajlámou byla Francie vynechána z cestovní trasy čínského premiéra.

26.listopadu 2008 Peking náhle zrušil summit EU-Čína plánovaný na 1.prosince 2008 v Lyonu kvůli Dalajlámově návštěvě několika evropských zemí, která se odehrávala ve stejnou dobu a na níž se měl setkat s prezidenty i premiéry a s předsedy evropských institucí.

Od prvního summitu, který se odehrál v roce 1998 v Londýně to bylo poprvé, co byla takováto událost zrušena. Čínská vláda je údajně rozzlobena na francouzského prezidenta Nicolase Sarkozyho, který se setkal s Dalajlámou v polském Gdaňsku na setkání nositelů Nobelovy ceny za mír.

Protifrancouzské nálady se v Číně se vyostřily v dubnu 2008 po evropských protestech podporujících Tibet v průběhu štafety s olympijskou pochodní. Mimořádně negativní reakci Číny vyvolala násilnost v pařížském úseku, kdy demonstranti vytrhli pochodeň z rukou čínské paralympijské atletky Jin Jing.

Tato událost vyvolala v Číně neoficiální bojkot francouzských značek a veřejné demonstrace před čínskými pobočkami francouzského řetězce supermarketů Carrefour.

Wenova návštěva, nazývána náměstkem čínským ministrem zahraničí Wu Hongbo „cestou důvěry, začíná ve švýcarském Davosu na Světovém ekonomickém fóru a pokračuje zastávkami v Německu, Belgii, Španělsku a Velké Británii. V pátek 30. ledna se na své cestě setká s představiteli evropských institucí a českého předsednictví.

Paříž si nechce připustit urážku, a tak poznamenala, že čínský premiér nenavštíví všech 27 členských států EU. Číňané důvody návštěvní trasy nekomentovali.

Čínská oficiální státní tisková agentura Sinchua (Nová Čína) uvedla, že Wen se zaměří na čínské ekonomické reformy a na posilování evropsko-čínské spolupráce. Bude se též snažit zapojit do snah mezinárodního společenství najít východisko ze světové finanční krize.

„Čínská poptávka a její hospodářský růst poslouží světové ekonomice jako podnět, jímž se zotaví z pádu píše oficiální tisková agentura Sinchua k průběhu Wenovy cesty.

Podle deníku Financial Times hodlá Wen zdůraznit, že Čína může k vyřešení hospodářské krize přispět udržením relativně vysoké míry růstu, kterému částečně pomůže svým fiskálním plánem.

Dalším důležitým bodem jednání čínského premiéra bude role Číny v oblasti klimatických změn, neboť summit, který se bude konat v Kodani v prosinci letošního roku, se nezadržitelně blíží. Čína podobně jako jiné rozvíjející se ekonomiky, naléhala na vyspělé země, aby největší břemeno při snižování uhlíkových emisí nesly právě ony.

Peking si myslí, že by mu měl svět dopřát výhody plynoucí z průmyslového rozvoje 21.století, podobně jako si západní státy v uplynulých 200 letech užívaly plody průmyslové revoluce. Evropská unie ale zdůrazňuje, že Čína se spoléhá při výrobě elektřiny převážně na uhlí. Čína vyjádřila ochotu snížit emise jako součást celosvětové dohody o klimatických změnách, ale trvá na tom, aby jí západ poskytl čisté technologie.

Před zrušeným loňským summitem Wen řekl, že bohaté státy by se měly vzdát svého „neobhajitelného životního stylu a měly by více pomáhat chudým národů, aby se dokázaly přizpůsobit vlivům klimatických změn.

Evropští politici ale s velkou pravděpodobností přijdou ještě před pátečním příjezdem čínské delegace do Bruselu i s otázkou dodržování lidských práv a svobody médií. Několik poslanců EP se přidalo k zástupcům organizace Reportéři bez hranic a společně lobbují za znovuspuštění necenzurované čínské televizní stanice NTDTV.

Autor: www.euractiv.cz

Sdílet tento příspěvek