Economist: Amerika váhá s projektem protiraketové obrany

02.02.2009
Euroskop

Plánovaný projekt vystavění amerických základen protiraketové obrany v Polsku a České republice se následkem jeho umělého nafouknutí mohl zdát jako riskování nové Studené války. Situace se však s novou americkou administrativou změnila a Amerika váhá s plánovaným protiraketovým štítem ve východní Evropě, píše The Economist z 29. ledna.

Rusové tvrdili, že návrhy na protiraketovou obranu byli netolerovatelně provokativní a jako odezvu dokonce hrozili umístit rakety v Kaliningradu. Podle mnohých západoevropských vlád zase celý projekt odrážel neohrabanou zahraniční politiku Bushovi administrativy a destruktivní paranoiu postkomunistických států ve východní Evropě, píše the Economist.

Situace se nyní změnila. Během volební kampaně Barack Obama kritizoval vyhazování peněz za nevyzkoušenou technologii raketové obrany. Na nadcházející bezpečnostní konferenci v Mnichově se očekává, že USA oznámí přehodnocení celého projektu. Také Obamova ochota jednat o kontrole zbrojení je pro Rusy, jejichž jaderný arsenál značně zastarává, vítaná.

Také Polsko přispělo k odstranění problematického bodu, když neoficiálně prohlásilo, že je ochotné souhlasit s ruskými monitorovacími stanicemi. Rusové tento týden polooficiálně oznámili, že zastavili plán nasadit rakety krátkého doletu v Kaliningradu.

Dohoda o protiraketové obraně s Ruskem je tak podle the Economist možná, pokud budou Rusové chtít. Američtí přestavitelé se však domnívají, že ruské stížnosti proti plánovanému systému protiraketové obrany odrážely především přání bojovat proti západnímu vlivu ve východní Evropě. Nikdo na ruské straně nevysvětlil, jak by několik raket v Polsku mohlo vadit nukleární supervelmoci, která může vypálit rakety z jakéhokoliv místa na planetě, píše the Economist.

Paradoxem podle the Economist zůstává to, že Rusové protestovali proti tomu, na čem nezáleží, ale následkem toho přinutili Ameriku, aby udělala něco, na čem záleží. USA se nyní zavázaly posílit bezpečnostní vztahy s Polskem. Ty budou zahrnovat spolupráci při školení a vybavení armády. Přestože raketová obrana je odložena, politici říkají, že tyto závazky splněny budou. Velkým tématem Obamovy administrativa jsou totiž lepší vztahy se spojenci.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek