Topolánek: koalice má zájem schválit Lisabon

02.02.2009
čtk

Lisabonskou smlouvu by strany vládní koalice chtěly schválit ještě do konce února. Novinářům to dnes řekli premiér Mirek Topolánek a vicepremiér pro evropskou problematiku Alexandr Vondra (oba ODS). Topolánek dodal, že vláda i bez formálního podpisu dohody s opozicí po dobu českého předsednictví v EU plní podmínky, které byly na konci loňského roku dojednány, kdežto opozice se podobně nechová.

Poslanecká sněmovna by se Lisabonem měla začít znovu zabývat v úterý. Její zahraniční výbor v minulých týdnech projednávání smlouvy přerušil už dvakrát. Vrátit by se k ní měl do 15. února. Znovu jednat by o ní měly i výbory evropský a ústavně-právní.

Vicepremiér Vondra připomněl, že poslanci stanoviska výborů potřebují. Intenzivně se podle něj v posledních dnech také pracuje na novele jednacího řádu, která by formou vázaného mandátu vlády zajistila poslancům vliv na případné předávání dalších pravomocí z Česka do Bruselu.

Není důvod pochybovat o tom, že ta práce může být dokončena do poloviny února tak, aby příslušná novela jednacího řádu o vázaném mandátu byla v rámci poslanecké iniciativy předložena schůzi sněmovny, a tudíž se to podle mého soudu dá zhruba do konce února stihnout, upřesnil Vondra.

Snad se dohodneme na tom, že se ten bod přeruší do doby, kdy se připraví – a ta jednání už dávno probíhají – změny jednacího řádu, doplnil Topolánek. Spolu s lisabonskou smlouvu by v balíčku mohla být schválena také například ekonomická pomoc Lotyšsku obligacemi ve výši 200 milionů eur. S touto pomocí už souhlasila vláda, musí ji ještě podpořit zákonodárci.

Opoziční sociální demokracie vládu za údajné obstrukce v otázce přijetí smlouvy kritizuje a naléhá na její co nejrychlejší projednání.

Premiér dnes ale připomněl, že opoziční ČSSD odmítá párovat poslance, například těžce nemocného lidovce Tomáše Kvapila. Párování je neformální systém, který při těsném poměru sil vlády a opozice v dolní parlamentní komoře zajišťoval zachování poměru stran i ve chvílích například onemocnění poslanců či pracovních cest ministrů do zahraničí.

Premiér dodal, že si hodlá počkat na skutečné chování poslanců ČSSD při jednání sněmovny. Prozatímní prohlášení například o nevypárování poslance Kvapila beru jako další hazardování s dobrým jménem sněmovny, s politickou kulturou, podotkl Topolánek.

Na nejbližších jednáních ve sněmovně budou poslanci schvalovat upravený návrh misí české armády v zahraničí, který poslanci v prosinci odmítli. Podle Topolánka v úpravách vláda vyhověla všem požadavkům opozice a není tedy důvod, aby nebyl materiál odhlasován.

Premiér také zdůraznil, že v únoru nebude možné schválit dvě smlouvy s USA o vzniku radaru amerického protiraketového deštníku v ČR. Nyní bude možné je jen schválením v takzvaném prvním čtení posunout do standardní parlamentní debaty. Nemůže být naší ambicí tyto smlouvy schválit v únoru, podotkl.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek