Rumunská vláda spoléhá na pomoc EU

03.02.2009
Euroskop

Rumunský ministr vnitra Liviu Dragnea včera večer nečekaně rezignoval na svou funkci po pouhých 13 dnech. Ministr vyčítal vládě nedostatečnou sumu přidělených finančních prostředků pro chod jeho ministerstva v novém návrhu rozpočtu. V zemi se zhoršuje ekonomická situace a vláda očekává potenciální pomoci EU, uvedl dnes internetový sever EUobserver.

Dragnea je již druhý ministr vnitra, který na funkci rezignoval za méně než jeden měsíc. Důvodem má být skutečnost, že jako ministr nemůže splnit svůj úkol decentralizace státní správy a zvýšení bezpečnosti občanů, pokud dostane jen plánovanou část návrhu rozpočtu.

Výdajové škrty byly součástí kroků nové vlády ve snaze o udržení deficitu rozpočtu na dvou procentech HDP země. Ekonomická krize působí v Rumunsku poměrně tvrdě, očekává se, že růst klesne z 7,8 % v loňském roce na 1,8 %.

Ve své poslední předpovědi zveřejněné v polovině-ledna varovala Evropská komise Rumunsko, že jeho schodek by mohl dosáhnout 7,5 procenta HDP. Přitom maximální přípustný deficit EU je tři procenta.

Rumunský plán vstupu do eurozóny v roce 2014 tak bude zřejmě zpožděn, zejména v případě, že země nedokáže udržet své veřejné výdaje pod kontrolou.

Minulý týden Rumunsko zahájilo jednání s Evropskou komisí o možné pomoci. Prezident Traian Basescu se zmínil o 6-7 miliardovém úvěru. Komise dodala vyjádření, že zatím žádný oficiální návrh neobdržela. Současně Komise vyhlásila, že Rumunsko čistě evropskou pomoc neobdrží. Jednalo by se spíš o smíšený balíček pomoci Mezinárodního měnového fondu (MMF) a Komise, podobně jako v případě Litvy.

Rumunská středo-levá koalice MMF ještě nepožádala, neboť má obavy z přísných podmínek Fondu. V Rumunsku se ještě neobjevily masové protesty, na rozdíl od Bulharska, kde vypukly nepokoje začátkem tohoto měsíce.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek