Francie připravuje návrat do NATO

05.02.2009
Euroskop

Francouzský prezident Sarkozy se svými poradci dospěl do závěrečné fáze příprav návratu Francie do vojenských struktur NATO. Paříž totiž konečně získala příslib USA na dva velitelské posty v Alianci, informuje server EUobserver.

Americký národní bezpečnostní poradce James Jones souhlasil s Jeanem-David Levittem, poradcem prezidenta Sarkozyho, že jeden francouzký důstojník může převzít místo ve velení spojeneckých jednotek se sídlem v Norfolku ve Virginii, uvádí francouzský Le Mond.

Jednotka v Norfolku dohlíží na doktrínu, organizaci a využití sil NATO. Druhý seniorský post poskytnutý Francouzům bude regionální velení NATO se sídlem v Lisabonu, kde je umístěno ústředí sil rychlého nasazení a centrum pro satelitní foto-analýzy.

„Vše co můžeme říct je, že těchto dvou postů jsou Spojené státy připraveny se vzdát a Francie je převzít, potvrdil vojenský důstojník NATO deník Le Mond.

Francie však zatím nemá žádné garance, že dostane slíbenou účast ve velení, podtrhl důstojník. „Francie není nutně jediná na řadě a diskuse o pozicích v ústředí rovněž neskončila, uvedl s vysvětlením, že Aliance definitivně rozhodne do dvou týdnů.

Nepřítomnost dlouhá 43 let

Francie odešla z vojenského velení NATO před 43 lety. V roce 1966, uprostřed studené války, odvolal prezident Charles de Gaulle francouzské síly ze struktur Aliance ve snaze prosadit diplomatickou a vojenskou nezávislost a na protest proti podle jeho názoru vzrůstající americké dominanci v rámci NATO.

Během loňského summitu Aliance v Bukurešti, prohlásil snad nejvíce pro-americký z francouzských prezidentů Sarkozy, že Paříž se chystá v nejbližší době uzavřít proces „navrácení do struktur NATO. Konkrétně by to znamenalo připojení zhruba 900 francouzských důstojníků do integrovaného vojenského velení Aliance, uvádí Le Mondu. Očekává se, že Sarkozy oznámí návrat své země do vojenských struktur NATO na letošním květnovém summitu ve Štrasburku, který současně oslaví šedesátileté výročí existence organizace.

V září roku 2007 prohlásil Sarkozy v rozhovoru pro New York Times, že „Francie může znovu zaujmout své místo (v NATO) pouze tehdy, bude-li tam pro ni místo… Je těžké vracet se někam, kde pro vás přesně není vyhrazeno místo. Sarkozy současně uvedl americké přijetí nezávislé evropské obranné politiky a místo pro Francii ve velení Aliance jako dvě zásadní podmínky před možným návratem jeho země.

Předchozí pokus bývalého prezidenta Chiraca v letech 1995-97 Francii znovu začlenit do vojenských struktur Aliance ztroskotaly na americkém odmítnutí postoupit Francouzům strategické jižní velení NATO v Neapoli.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek