Bulhaři zatkli jednoho z šéfů mafie

07.02.2009
čtk

Bulharská policie dnes zatkla údajného mafiánského bosse přezdívaného „Baret“, který stál v čele skupiny zabývající se pašováním drog a nájemnými vraždami. Bulharsko čelí kritice EU, že není schopno bojovat s vysokou mírou korupce a organizovaného zločinu. Uvěznění Zlatomira Ivanova je podle agentury Reuters dokladem, že bulharská vláda myslí boj s tamní mafií vážně.

Ivanov je podle bulharských médiích bývalým členem zvláštních policejních jednotek nazývaných Barety, odkud pochází i jeho přezdívka.

Byl obviněn z organizování, vytvoření a vedení kriminálního gangu, sdělil sofijský státní žalobce Nikolaj Kokinov, podle nějž si Ivanovova skupina vydělávala pašováním drog a vraždami. Pokud prý budou jeho obvinění prokázána, stráví Baret za mřížemi až deset let.

O jeho zatčení kolují rozporné informace. Policisté tvrdí, že ho zadrželi během zvláštní operace. Ivanovi právníci nicméně uvedli, že se do rukou mužů zákona vzdal dobrovolně.

Loni potrestala Evropská komise Bulharsko za to, že tato balkánská země nepokročila v boji proti korupci, i když byla z Bruselu v minulosti opakovaně kritizována. Sofie kvůli tomu přišla o zhruba 220 milionů eur (5,6 miliardy korun) z fondů EU. V posledních měsících ale bulharské úřady vykazují snahu se s tímto problémem vypořádat a před Ivanovem již dokázali dostat za mříže dva jiné mafiánské bossy.

Od roku 2001 v zemi zemřelo z rukou nájemných vrahů přes 75 lidí. Jen čtyři případy se ale podle agentury Reuters dostaly před soud a pouze jeden z nich dospěl až ke konečnému rozsudku.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek