Bundeswehr poprvé od 2. sv. války ve Francii

07.02.2009
čtk

Německá kancléřka Angela Merkelová a francouzský prezident Nicolas Sarkozy dnes uvítali rozhodnutí rozmístit jednotku bundeswehru na území Francie, poprvé od druhé světové války. Vidí v tom začátek nové etapy ve vztazích mezi oběma sousedními zeměmi.

Jednotka bude rozmístěna ještě letos v Illkirchu, předměstí francouzského Štrasburku, bude mít 600 až 700 mužů a bude součástí společné francouzsko-německé brigády zřízené před 20 lety. Zatímco ale francouzské jednotky jsou od té doby v Německu, němečtí vojáci ve Francii dosud rozmístěni nebyli.

Je to pro nás čest a potěšení, že německo-francouzská brigáda od nynějška nebude jenom v Německu, ale bude mít svou základnu také ve Francii, řekla dnes novinářům v Mnichově na okraj bezpečnostní konference německá kancléřka, jíž seděl po boku francouzský prezident. Francie bude zvláště šťastná mít německou jednotku na svém území. Myslím, že v 21. století je konečně načase, bychom tuto kapitolu uzavřeli. Je to nová etapa v našem přátelství, je to historický krok, prohlásil Sarkozy.

Společná německo-francouzská brigáda byla vytvořena v roce 1989 z iniciativy tehdejších šéfů obou států, Francois Mitterranda a Helmuta Kohla, na znamení historického usmíření obou zemí.

V brigádě je dnes 2800 německých vojáků a 2300 francouzských. Jsou v Německu rozmístěni na třech základnách v Bádensku-Württembersku, které sousedí s francouzským regionem Alsaskem-Lotrinskem. Ten v minulosti po válečných událostech několikrát přešel z francouzských do německých rukou a naopak.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek