Francouzi: Neměl by si Sarkozy vzít dovolenou?

07.02.2009
čtk

Le Progres

Provládní celostátní deník Le Figaro připomíná, že britské ministerstvo zahraničí chladně přijalo Sarkozyho výrok, že snižování DPH v Británii za účelem oživení poptávky spotřebitelů zcela selhala. Pokud se dají peníze na restrukturalizaci automobilového průmyslu, pak to není proto, aby se pak zjistilo, že se nová továrna odstěhuje do Česka nebo jinam, cituje také prezidentovo prohlášení a doplňuje, že bylo proneseno bez obav z toho, že přivolá hromobití ze strany země, která předsedá EU do poloviny roku 2009. Sarkozyho opatrnost a zdrženlivost, tak jak ji chválí v Elysejském paláci, tudíž nepřesvědčily všechny, podotýká Le Figaro s tím, že Češi byli velmi rozhořčeni.

Podle deníku Sarkozyho výroky k chystaným hospodářským opatřením přesvědčily 53 procent Francouzů, zatímco podle listu Le Parisien jich naopak důvěru nevyvolaly u 52 procent z nich.

Levicový deník Libération pouze cituje v krátkém článku s titulkem Sarkozy rozhořčil Prahu a Bratislavu výroky některých českých a slovenských představitelů. Doplňuje ale také, že Evropská komise Sarkozymu připomněla unijní zásady volného trhu.

Regionální deník Le Progres uvedl, že krize často vyústí ve válku, protože bída vzbuzuje u národů bojechtivost a bezmoc u vůdců agresivitu. Takže se třeseme po prezidentově urážce uštědřené Česku, útoku v přímém přenosu před miliony diváků, proti těm zlým Čechům, kteří nám kradou naše továrny. A co hůře, náš prezident drtil také (britského premiéra) Gordona Browna a jeho (protikrizová) opatření prostřednictvím snížení DPH. Do Angličanů se ale netepe beztrestně. Třeseme se ještě víc, protože náš prezident se dnes setká s (německou kancléřkou Angelou) Merkelovou. Představte si, že ho zase napadne ji polechtat, Angelu, sice přátelsky, jenže ona to nesnáší. A moc se nehovoří o dalších uražených tohoto večera, o Andoře, Monaku a Lucembursku. Podívejte, náš pane prezidente, co kdybyste jel na nějakou dovolenou, než nám přivoláte válku? napsal list.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek