Francie: Oblíbenost Sarkozyho jde dolů

09.02.2009
čtk

Popularita francouzského prezidenta Nicolase Sarkozyho podle nejnovějších průzkumů veřejného mínění v poslední době padá. Za měsíc ztratil pět procentních bodů, když spokojenost s jeho prací vyjádřilo 41 procent dotázaných. Pokud jde o to, jak čelí hospodářské recesi, spokojeno je s hlavou státu jen 31 procent Francouzů. Vyplývá to ze včera zveřejněných výsledků průzkumu, který pro levicový list Liberation provedla společnost Viavoice.

Jako o prezidentovi se o Sarkozym pozitivně vyjádřilo 41 procent Francouzů, zatímco v lednu ve stejném průzkumu to bylo 46 procent dotázaných. Nynější hospodářské potíže země řeší Sarkozy dobře podle 31 procent dotázaných. Před měsícem s ním bylo v tomto ohledu spokojeno ještě 41 procent Francouzů. Naopak nespokojenost s prezidentovými představami o řešení krize vzrostla z lednových 56 procent na nynějšího 66 procent.

Ani socialistická opozice se svými představami o řešení hospodářských obtíží ale podle průzkumu u voličů neboduje. Jen 23 procent Francouzů považuje návrhy socialistů za schůdné a věrohodné, zatímco 54 procent dotázaných si myslí opak.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek