Le Pen povede do evropských voleb francouzskou ultrapravici

09.02.2009
Euractiv

Jean-Marie le Pen, osmdesátiletý předseda francouzské nacionalistické strany Národní fronta, kterou sám založil, oznámil včera svůj úmysl kandidovat v červnových volbách do Evropského parlamentu. Uvedl dále, že zřejmě půjde o jeho poslední volby.

Le Pen včera v Marseilles oznámil, že v jihovýchodní Francii povede kandidátku Národní fronty před červnovými volbami do Evropského parlamentu. I přes nedávné volební neúspěchy si Le Pen v červnových volbách věří. Hospodářská krize může totiž jak jeho straně tak dalším extremistickým uskupením přinést podporu voličů.

„Čekáme, že dosáhneme výsledku, který hodně lidí překvapí, uvedl zakládající předseda ultrapravicové strany, který vloni v září oznámil svůj úmysl z čela strany odstoupit. „V Evropských volbách jsme získali vždy 10-11%. Zhruba v těchto vodách se budeme pohybovat, ale možná také výše, pokud zohledníme krizi a dopady, které bude mít na věřejné mínění, uvedl Le Pen podle informací AFP.

Le Pen šokoval Francii i celou Evropu poté, co v roce 2002 postoupil do druhého kola prezidentských voleb. Podporu mu tehdy zajistily protiimigrantské nálady ve společnosti spojené s uvolněnou politikou vůči přistěhovalcům. V prezidentských volbách v roce 2007 skončil ale jako čtvrtý a jeho strana utrpěla drtivou porážku v následujících parlamentních volbách, v nichž nezískala ani jediné křeslo v Národním shromáždění.

Národní fronta se v následujícím období dostala do finančních potíží a nemohla se dlouho shodnout kdo by jí měl vést. Vloni v září Le Pen oznámil, že jako předseda strany odstoupí a jako nástupkyni navrhl svou dceru Marine. Uvnitř strany to však vyvolalo spory, které vyústily v ostré vnitřní boje a strana se ocitla téměř na pokraji samotné existence.

„Logicky se dá očekávat, že pokud nenastanou mimořádné okolnosti, budou to mé poslední volby, uvedl Le Pen. Jména všech kandidátů Le Penovy strany do Evropských voleb mají být oznámena na kongresu strany, který se uskuteční ve dnech 14.-15. března v Arrasu.

Autor: Euractiv

více na www.euractiv.cz

Sdílet tento příspěvek