Barroso chválí Topolánka, sejde se s ním ve středu

10.02.2009
čtk

Šéf Evropské komise José Barroso pochválil Česko za začátek předsednictví EU, které bylo poznamenáno dvěma velkými krizemi – přerušením dodávek ruského plynu přes Ukrajinu do Evropy a konfliktem v Gaze. Barrosův dopis zveřejnily stránky českého předsednictví EU.

Chtěl bych vyjádřit uznání premiéru Topolánkovi a jeho spolupracovníkům za vynikající práci a poděkovat za velmi úzkou spolupráci během tohoto období (počátkem ledna), stojí v dopise.

Barroso a Topolánek se sejdou ve středu v Bruselu, aby probrali způsob, jak uvést v život plán obnovy evropské ekonomiky, na níž se začínají tvrdě projevovat dopady finanční krize. Plán počítá s finanční injekcí ve výši zhruba 200 miliard eur na podporu evropské ekonomiky. Evropská unie již tuto sumu schválila, nyní jde o podobu podpory v praxi. To bude i tématem jarního summitu EU, který se uskuteční koncem března v Bruselu.

Podle Barrosa je nyní potřeba navázat na rozsáhlou a koordinovanou reakci Unie na hospodářskou krizi. Musíme chránit naše občany a současně odmítnout protekcionismus. Sem patří krátkodobá opatření k zachování a vytvoření pracovních míst, včetně stimulace bank k opětovnému půjčování peněz, uvádí Barroso.

Musíme zajistit, aby se prostředky vydané na řešení této krize staly rovněž investicemi do dlouhodobě udržitelné prosperity, dodává.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek