Kalousek: Summit musí říct jasné ne protekcionismu

10.02.2009
čtk

Mimořádný summit k současné finanční krizi by měl jasně odmítnout protekcionismus. V Bruselu to řekl český ministr financí Miroslav Kalousek, který přijel na pravidelné jednání ministrů financí členských států EU.

České předsednictví má za to, že největším rizikem v současné době je riziko protekcionismu, řekl Kalousek v reakci na dotaz, co očekává od mimořádného summitu. O svolání summitu v pondělí informoval premiér Mirek Topolánek. Uskuteční se pravděpodobně koncem února.

Některé signály jsou natolik výrazné, že se předseda vlády a Evropské rady rozhodl v co nejrychlejším čase, ještě dřív, než se sejde řádná Evropská rada, pokusit se, aby všechny hlavy států na nejvyšší úrovni řekli jasné ne protekcionismu, řekl Kalousek.

Hlavním tématem dnešní schůzky ministrů financí členských zemí budou dopady finanční krize či problematika snížených sazeb DPH. V Evropské unii se nyní uvažuje o snížení DPH u služeb s vysokou přidanou hodnotou práce, jakou jsou restaurační služby nebo kadeřnictví.

Na prosincovém summitu si šéfové vlád vytyčili cíl, že se na snížených sazbách DPH dohodnou do března. Dnešní politická debata může nastínit, zda se pozice zemí sbližují, či nikoli. K zásadnímu průlomu ale na dnešním ECOFINu nedojde.

Evropská komise také ministrům, kterým bude jako zástupce českého předsednictví šéfovat ministr financí Miroslav Kalousek, představí své návrhy na poskytnutí pěti miliard eur na energetické projekty, rozšíření širokopásmového internetu do venkovských oblastí a rozvoj venkova.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek