Sarkozy a Merkelová ladí postup proti krizi

10.02.2009
čtk

Německá kancléřka Angela Merkelová a francouzský prezident Nicolas Sarkozy vyzvali členské země Evropské unie, aby věnovaly pozornost obnově fungování úvěrových trhů. Pro překonání problémů evropské ekonomiky je to podle nich klíčové. Píše se to v dopise, který státníci zaslali českému předsednictví v EU.

Obnova dostupnosti úvěrů musí být naší hlavní prioritou. Revize hodnoty aktiv je důležitým faktorem, který přispívá ke ztrátě důvěry v bankovní systém. Řešení se může lišit stát od státu, ale jak bylo dohodnuto v říjnu, pokyny a pravidla musíme schvalovat společně, abychom zajistili, že jednotný trh bude dobře fungovat, stojí v dopise.

Evropská unie loni v říjnu přijala společný akční plán pro finanční trhy a v prosinci podobný plán pro hospodářské oživení. Podle Merkelové a Sarkozyho je ale nutné v úsilí pokračovat, aby měla unie z již dohodnutých opatření co největší prospěch.

Dopis navrhuje, aby se šéfové států a vlád členských zemí Evropské unie ještě do konce února neformálně sešli v Bruselu a vyhodnotili situaci. Premiér Mirek Topolánek v pondělí za české předsednictví EU úmysl svolat neformální summit EU oznámil.

Plné znění dopisu Sarkozyho a Merkelové premiéru Topolánkovi

Pane premiére,
Pane předsedo,

Evropská unie reagovala rychle na finanční a ekonomickou krizi přijetím akčního plánu pro finanční trhy v říjnu 2008 a evropského plánu na ekonomické oživení v prosinci 2008. Naše společná akce umožnila předejít zhroucení finančního systému. Růst a zaměstnanost budou podporovány rozpočtovými opatřeními, které podstatně překročí tři procenta HDP Evropské unie ve dvou letech a jejichž první účinky se projeví v nejbližších měsících.

Ve chvíli, kdy v tomto rámci členské státy zapracovávají tato opatření, zůstává nanejvýš důležité, aby se pokračovalo v koordinovaném přístupu, aby prospěch pro celou unii byl co největší. Navrhujeme, aby se šéfové států a vlád členských zemí EU neformálně sešli v Bruselu před koncem tohoto měsíce s cílem společně zhodnotit situaci a připravit jarní Evropskou radu.

Rozhodující prioritou musí zůstat obnova úvěrování. Revize hodnoty aktiv je důležitým faktorem, který přispívá ke ztrátě důvěry v bankovním systému. Řešení se v jednotlivých státech mohou lišit. Ale, jak bylo dohodnuto v říjnu, cíle a principy musejí být schvalovány společně, aby se zajistilo dobré fungování společného trhu a zamezilo se dopadům uvnitř unie.

Složitá ekonomická situace dostala pod silný tlak také veřejné finance. Naši občané od nás očekávají, že vezmeme v úvahu zájmy příštích generací. Musíme potvrdit naši angažovanost k dohlednému návratu udržitelnosti veřejných financí.

Očekáváme s velkým zájmem naše příští diskuse na tato témata. Přijměte, prosím, pane premiére, pane předsedo, výraz naší hluboké úcty.

Angela Merkelová Nicolas Sarkozy

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek