Komise opět kritizuje Bulharsko s Rumunskem

12.02.2009
čtk

Bulharsko a Rumunsko, dva nejmladší a nejchudší členové Evropské unie, musejí dělat víc v boji proti organizovanému zločinu a korupci. Vyplývá to z nové zprávy Evropské komise, která v minulosti obě země kvůli nedostatečným krokům v tomto směru opakovaně a tvrdě kritizovala.

Bulharsko s Rumunskem se v lednu 2007 staly zatím posledními novými státy unie. Když obě země vstupovaly, měl pro ně Brusel řadu podmínek týkajících se justičních reforem a boje proti korupci a organizovanému zločinu. Od té doby EU každoročně hodnotí, zda Bulharsko a Rumunsko udělaly v těchto oblastech dostatečný pokrok. Dnešní přijaté materiály jsou jakýmsi mezistupněm před hlavními zprávami, které budou schvalovány v létě.

V listopadu Bulharsko dokonce definitivně přišlo kvůli nedostatečnému boji proti korupci o zhruba 220 milionů eur z fondů EU. Komise tehdy uvedla, že jde o bezprecedentní krok v unijní historii. Další stamiliony eur navíc jsou Bulharsku zmrazeny.

Dnes přijímané zprávy se nicméně nezabývaly evropskými fondy, nýbrž jsou jen určitým faktickým výčtem toho, co se v obou balkánských zemí v poslední době v boji proti organizovanému zločinu či korupci a v dalších nutných reformách odehrálo. Širší hodnocení výkonný orgán EU předloží v létě.

Rumunsko s Bulharskem podle komise v řadě věcí pokročily kupředu, avšak je prý třeba zajistit, aby bylo dosaženo konkrétních výsledků.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek