Mucha ve Vídni

12.02.2009
čtk

Ve vídeňském palácovém komplexu Belveder dnes začíná výstava Alfonse Muchy, která představí návštěvníkům průřez tvorby tohoto slavného českého malíře. K vidění bude až do 1. června více než 200 děl, včetně dvou monumentálních obrazů z cyklu Slovanská epopej.

Mucha (1860 až 1939), jehož secesní obrazy jsou známé po celém světě, se narodil v Ivančicích na Brněnsku. Chtěl studovat na Malířské akademii v Praze, kam ho ale nepřijali. Poté odešel malovat divadelní kulisy do Vídně. Proslavil se až v 90. letech 19. století při pobytu ve Francii. Sehrál významnou roli při tvorbě secesní estetiky. Žil také ve Spojených státech, ale v roce 1910 se vrátil do vlasti, aby mohl pracovat na monumentálním cyklu Slovanská epopej, který je dnes umístěn v Moravském Krumlově na Znojemsku.

Cyklus 20 obrazů, z nichž některé byly za druhé světové války poničeny, by se měl v budoucnu ze zápůjčky v Moravském Krumlově přestěhovat do Prahy. Mluvčí galerie hlavního města Michaela Moučková v úterý řekla, že metropole plánuje obrazy vystavit v Křižíkově pavilonu na Výstavišti. Ten je ale potřeba nejdřív opravit a zajistit v něm vhodné klimatické podmínky.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek