Ministři školství EU jednají o cílech ve vzdělávání do roku 2020

16.02.2009
čtk

Ministři školství států evropské sedmadvacítky dnes v Bruselu začali jednat o vzdělávacích cílech Evropské unie pro další desetiletí. Během jednání, které probíhá pod taktovkou šéfa českého školství Ondřeje Lišky, by ministři měli dohodnout podklady pro březnový summitu EU. Jedním z témat dnešní debaty by měla být i prevence dopadů současné ekonomické krize na mladé lidi.

Ministři se věnují návrhům vzdělávacích cílů pro léta 2010-2020, které Evropská komise (EK) představila v prosinci. EK mimo jiné navrhuje, aby na vyšší vzdělávání byla převáděna dvě procenta z HDP jednotlivých členských států a aby mělo 80 procent žáků na nižších stupních středních škol možnost učit se nejméně dva cizí jazyky.

Některé členské státy se ale nechtějí zavázat k další cílům ve vzdělávání. Mimo jiné namítají, že členské státy dostatečně neplní cíle, které si EU stanovila v roce 2003 se sedmiletou platností. Mezi ně patří například cíl snížit počet dětí, které ukončují školní docházku předčasně či plán zvýšit počet dospělých, kteří se účastní projektů celoživotního vzdělávání.

O případných nových cílech ve vzdělávání by měli rozhodnout šéfové států a vlád EU na summitu 19. a 20. března v Bruselu.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek