Clintonová přijede začátkem března do Bruselu

18.02.2009
čtk

Záčátkem března se v Bruselu setkají představitelé Evropské unie s americkou ministryní zahraničí Hillary Clintonovou. Agentuře ČTK to potvrdil diplomatický zdroj. Jako zástupce předsednické země se s Clintonovou setká český ministr zahraničí Karel Schwarzenberg.

Ke schůzce dojde na okraj plánovaného setkání šéfů diplomacií Severoatlantické aliance. To se uskuteční 4. a 5. března v Bruselu. Přesné datum konání diplomatický zdroj neupřesnil.

Podle jiného zdroje se ministerské jednání EU-USA uskuteční 3. března. Půjde o takzvanou trojku EU-USA, na níž by měli 27členný blok zastupovat vysoký představitel EU pro zahraniční a bezpečnostní politiku Javier Solana, eurokomisařka pro vnější vztahy Benita Ferrerová-Waldnerová a české předsednictví.

Už před časem se v médiích objevily zprávy, že se Clintonová 6. března sejde v Ženevě se svým ruským protějškem Sergejem Lavrovem. Komentátoři tyto zprávy označovaly za známku oteplování vztahů mezi Moskvou a Washingtonem. Americké ministerstvo zahraniční ale schůzku s Lavrovem nepotvrdilo.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek