EK: Řešení krize může znamenat i nutnost likvidace bank

18.02.2009
čtk

Řada evropských bank má zatíženou bilanci takzvanými toxickými aktivy, které jim znemožňují efektivně pokračovat v činnosti. Podle eurokomisařky hospodářskou soutěž Neelie Kroesové je v přístupu k finanční krizi nutný koordinovaný přístup a organizovaná a řízená likvidace bank v případě nutnosti.

Jsme v tom společně. Pokud bude každá země uplatňovat individualistický přístup, pak bude bankovní sektor jako celek a s ním celá světová ekonomika trpět ještě mnoho let, uvedla Kroesová v dokumentu pro schůzku Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) v Paříži.

Ministři financí EU se minulý týden dohodli na koordinaci opatření pro boj s s toxickými aktivy. Zatím ale odložili rozhodnutí, jak aktiva nejlépe oceňovat. Špatná a potenciálně riziková aktiva snižují důvěru v celý finanční systém. České předsednictví svolalo na 1. března mimořádný summit, kde se bude jednat o možnostech stabilizace finančního sektoru.

Podle Kroesové je řešením problému toxických aktiv koordinovaný postup regulačních orgánů. Banky by jim poskytly podrobné informace o portfoliu investičních nástrojů a poskytnutých úvěrech, což by umožnilo rychle identifikovat nejvážnější případy.

Garance, rekapitalizace a ošetření nekvalitních aktiv je nutností, ale podle eurokomisařky nestačí. Je třeba učinit jasná rozhodnutí k restrukturalizaci, případně k řízené likvidaci. A učinit je to třeba velmi rychle, řekla komisařka. Rozhodnutí ohledně restrukturalizace bank je třeba učinit před koncem letošního roku s ohledem na možnosti rozpočtu dané země.

Zároveň je podle ní třeba dbát na to, že vlády nebudou při obraně ekonomik postupovat tak, že sáhnou k protekcionismu. Falešné protekcionistické sliby nás jen uvrhnou hlouběji do jámy, v které jsme, upozornila Kroesová. Flexibilita, s kterou se Evropská komise snaží na současnou krizi reagovat, nicméně podle komisařky neznamená, že lze porušovat obecná pravidla.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek