ESA chce sledovat vesmírný „šrot“

18.02.2009
čtk

Nedávná srážka ruské a americké družice zvýšila riziko, že úlomky poškodí evropské satelity, které se pohybují ve stejné výšce. Evropská vesmírná agentura (ESA) proto v příštích deseti letech investuje stovky milionů eur do vybudování systému, který kosmický odpad na oběžné dráze kolem Země odhalí. V současnosti Evropa spoléhá na informace od amerického Národního úřadu pro letectví a vesmír.

Podle údajů ESA krouží okolo Země zhruba 13.000 nefunkčních kosmických zařízení. Už náraz centimetrového předmětu může satelit vážně poškodit či vyřadit z provozu, upozornil ředitel Evropského střediska pro kosmické operace (ESOC) v německém Darmstadtu Gaele Winters. Funkčních družic je kolem 3300.

Síť několika měřících stanic by měla být schopná zachytit objekty o velikosti deseti centimetrů. Systém bude mít i vědecký charakter – ESA jím může pozorovat asteroidy v blízkosti Země a sluneční erupce, které rovněž představují pro satelity hrozbu.

Pro kosmický prostor do 2000 kilometrů nad zemským povrchem, kde je nejvíc vesmírného šrotu, ESA použije silné radarové stanice. Vzdálenější oblasti budou střežit optické teleskopy. Evropská agentura využije také obří radar Tira u Bonnu či teleskop ESA na Tenerife.

Vývojová fáze projektu přijde do roku 2011 na 50 milionů eur. Tyto peníze má ESA již přislíbené. Pokud se osmnáct členských států, mezi které patří i Česká republika, poté rozhodne v projektu pokračovat, zvýší se rozpočet o další stovky milionů. S hotovým systémem lze počítat nejdříve v letech 2017 nebo 2018, řekl serveru Spiegel Online expert ESA Holger Krag.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek