Lukašenko má zájem o spolupráci s EU

18.02.2009
čtk

Běloruský prezident Alexandr Lukašenko hodlá spolupracovat s Evropskou unií. Zároveň ale odmítl „neadekvátní požadavky“ opozice, která napsala petici českému předsednictví. Pokud jde o vztahy s Evropskou unií a Spojenými státy, nebude opozice Bělorusku nic vnucovat, zdůraznil Lukašenko.

Nechci dělat radost Západu. Dělám to, co je výhodné pro běloruský lid. A je výhodné mít široké vztahy s Evropskou unií stejně jako s Ruskem? Mimořádně výhodné, řekl Lukašenko v běloruském rozhlase.

Evropská unie loni v říjnu rozhodla, že zmírní sankce vůči Bělorusku a na půl roku pozastavila zákaz udělovat víza běloruským předákům, včetně Lukašenka, který tak může volně cestovat do EU. Evropská konta představitelů jeho režimu však zůstala zmrazena.

V Bělorusku v září proběhly parlamentní volby, kde neuspěl ani jediný kandidát opozice. Bez ohledu na některá dílčí zlepšení ve srovnání s předchozími volbami hlasování nenaplnilo kritéria OBSE pro demokratické volby.

Česká republika uspořádá 7. května v Praze summit Evropské unie se zaměřením na projekt východního partnerství. Ke členství v projektu chce Česká republika přizvat Ukrajinu, Moldavsko, Gruzii, Arménii a Ázerbájdžán. Zapojení Běloruska závisí na procesu demokratizace Běloruska.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek