Mladí Evropané jednají v Praze o posílení studentských hnutí

18.02.2009
čtk

O posílení studentských hnutí a o přílivu mužů do učitelské profese včera v Praze jednali zástupci studentů z celé Evropy. Při diskusích a seminářích, které potrvají do 19. února, bude 120 zástupců jednotlivých zemí řešit například také to, jak zvýšit studentskou angažovanost a spolupráci na hodnocení univerzit. Novinářům to dnes řekla předsedkyně Evropské studentské unie Ligia Decaová. Akce se koná v rámci českého předsednictví EU.

Studenti by měli být partnery univerzit, ne jen klienty, uvedl předseda Studentské komory Rady vysokých škol Ján Říha. Tento přístup však podle něj mají zastávat i samotné školy, nejen studenti. Účastníci sněmu se shodli na tom, že Praha je pro pořádání studentského setkání vhodná, protože tu studenti již v minulosti prokázali, že jim nejsou veřejné otázky cizí a dokážou bojovat za demokracii.

Sedmnáctého ročníku Evropské studentské konvence (ESK) se zúčastní kromě studentů i odborníci z mezinárodních organizací, jako jsou UNESCO a Rada Evropy. Výsledky debat a workshopů předloží účastníci na nejbližší schůzce evropských ministrů školství.

Mezi další probíraná témata patří i způsob hodnocení univerzit. Do programu, který se hodnocením zabývá, se prý přihlásilo už asi 300 univerzit z celé Evropy. Vzájemným srovnáváním se prý školy mohou vyburcovat ke zlepšování.

Na ESK zastupuje Českou republiku v diskusích asi osm až deset studentů, akci hostí České vysoké učení technické. Součástí programu je například i recepce u pražského primátora Pavla Béma nebo koncert v Betlémské kapli.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek