Sto dvacet tisíc Irů protestovalo proti vládě

23.02.2009
Euroskop

Okolo 120 tisíc občanů se účastnilo sobotní protivládní demonstrace v Dublinu. Demonstrace organizovaná Irským odborovým kongresem byla prvním významným projevem veřejného nesouhlasu s tím, jak vládá řeší hospodářskou krizi. Podle the Irish Times se v průběhu týdne očekává série dalších protestů.

Irsko patřilo k nejrychleji se rozvíjejícím ekonomikám v Evropě, označovalo se za keltského tygra. To se ale změnilo loni, kdy i tento ostrovní stát se 4,4 milionu obyvatel zasáhla vlna hospodářské krize. Země je nyní podle oficiálních údajů v recesi, nezaměstnanost stoupá a bublina na trhu s nemovitostmi, která živila ekonomický boom splaskla. Následkem toho popularita vlády Briana Cowena strmě klesá.

Demonstrace reagovala balíček opatření ohlášených premiérem Cowenem, jehož cílem je snížit vládní výdaje o dvě miliardy eur. Dříve se premiér vyjádřil, že vláda bude muset v příštích letech učinit škrty v rozpočtu až do výše 15 miliard eur. Opatření, které vzbudilo největší nevoli, a jež bylo v centru kritiky při sobotní demonstraci, byla sociální srážku z platů státních zaměstnanců.

Státní zaměstnanci si nyní stěžují, že mají „platit za hříchy soukromého sektoru. Tyto názory ještě posílilo zveřejnění detailů o skandálu Anglo Irish Bank. Banka, která byla minulý měsíc kvůli vysokým dluhům znárodněna, přiznala, že půjčila v roce 2008 deseti klientům k nákupu podílu ve finančních institucích 451 milionů eur. I když jména klientů banka nepřiznala, naznačila, že neočekává, že většinu peněz získá zpět.

Premiér Cowen ve vzkazu demonstrantům připustil, že kroky jsou bolestivé, ale trval na tom, že jsou nezbytné, aby Irsko získalo důvěru v zahraničí a přitáhlo zahraniční investory.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek