V Praze se uskuteční festival proti totalitě

23.02.2009
čtk

Připomenout období komunismu a jeho zločiny má festival proti totalitě, který se bude konat příští týden v Praze. V názvu sedmidenního festivalu Mene Tekel pořadatelé použili biblická slova o sečtení, zvážení a potrestání zlých skutků. Cílem akce je oživit paměť a varovat před novými formami prorůstání zla do společenských systémů. Letošní ročník bude zaměřen zvláště na mladé lidi.

Festival zahájí v pondělí v 15:00 na Staroměstském náměstí demonstrace proti totalitě, zlu a násilí. Z balkonu paláce Kinských přednese projev předsedkyně Konfederace politických vězňů Naděžda Kavalírová.

„Sedm dní k oživení paměti a (s)vědomí české společnosti“, jak je akce také nazývána, nabídne na různých místech Prahy kolem čtyřiceti akcí, zahrnujících například výstavní projekt v Karolinu, rockový cyklus v hudebním klubu Vagon a promítání filmových dokumentů.

Netradiční akcí bude letos rekonstrukce soudního procesu s kulačkou Marií Švejdovou, na níž se podílejí studenti Právnické fakulty Univerzity Karlovy. V pátek 27. února se uskuteční velká ekumenická bohoslužba za popravené a umučené politické vězně.

Festival Mene Tekel spolupořádají Ústav pro studium totalitních režimů, Konfederace politických vězňů a Hlavní město Praha.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek