Experti chtějí zabránit lhostejnosti k totalitární minulosti

25.02.2009
čtk

V rámci festivalu proti totalitě Mene Tekel, který má za cíl připomenout období komunismu a jeho zločiny se v Senátu ČR uskutečnila konference o výuce moderních dějin ve školách EU. Účastníci z řad českých i zahraničních expertů a studentů kritizovali, že historie pravěku a starověku se v ČR vyučuje více než moderní dějiny

Experti se shodli na potřebě seriózní výuky novodobých dějin komunistické totality. Jako důležité spatřují zabránit u studentů lhostejnosti k vlastní minulosti.

Konferenci zahájil předseda Senátu Přemysl Sobotka, který vzhledem k současné hospodářské krizi považuje za nešťastné, že mnozí studenti sice znají dějiny starověkého Egypta, ale neznají následky světové hospodářská krize ve 30. letech, která napomohla k získání moci fašismu.

Jako nedostatečnou vidí evropskou debatu o vyrovnání s totalitou europoslanec Oldřich Vlasák. Ve světě se mluví o zločinech nacismu, o těch komunistických nikoli, řekl. Podle něj je třeba vzbudit zájem veřejnosti o skutečné příběhy obětí totality.

Podobně mluvil i spolupořadatel konference senátor Grulich. Podle něj „se i dnes mohou objevit populističtí politici, kteří budou chtít problémy vyřešit za nás. Komunismus stejně jako nacismus považuje za ztělesnění zla a tento axiom by se podle něj měl přijímat bez důkazů.

„Mnozí obyvatelé západních zemí plně nechápou náš odmítavý postoj ke komunismu, proto je výměna historické zkušenosti států velmi důležitá, pronesl podle informací čtk senátor Tomáš Grulich.

Zaznamenávat skutečné příběhy obětí totalitního režimu je cílem iniciativy „političtívězni.cz, která se na přípravě konference podílela. Členy iniciativy jsou studenti českých vysokých škol, kteří se pokoušejí mapovat tématiku politických perzekucí přístupem orální historie.

Chceme dát prostor pamětníkům a co nejvěrněji zaznamenat jejich vzpomínky na dobu totality, vysvětlil jejich metodu politolog Tomáš Bouška. Problém komunismu, perzekucí a politických vězňů podle něj do učebnic dějepisu patří.

Svůj projekt představily také dcery politických vězňů, které si ve svém občanském sdružení kladou za cíl „uchovat památku svých drahých prostřednictvím osvěty na školách a dalšími projekty jako například vydáním knihy osudů dcer politických vězňů.

Jejich projekt Dcery 50. let získal ocenění Evropské Komise Zlatá hvězda 2008. Cenu v rámci programu „Aktivní evropské občanství – Aktivní evropská paměť získaly za realizaci audiovizuálních svědectví dcer politických vězňů 50. let v komunistickém Československu.

O komunikační prioritě českého předsednictví „Evropská dimenze zkoumání a připomínání totalitní minulosti mluvil ředitel Odboru informování o evropských záležitostech Úřadu vlády Ondřej Karas. ČR si zvolila tuto prioritu, aby přivedla pozornost k otázce, které se doposavad EU vyhýbala, protože ji považovala za důležitou jen pro část Evropy.

Stránka projektu dcery 50. let

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek