Experti navrhli EU vznik dvou úřadů pro dohled nad bankami

25.02.2009
čtk

Skupina expertů, kterou loni v říjnu zřídila Evropská komise, doporučila, aby EU zřídila dva nové celoevropské úřady pro dohled nad finančním sektorem. Expertní tým vedl bývalý šéf Mezinárodního měnového fondu Jacques de Larosier.

Evropská komise využije zprávu pro návrh změn finančního dozoru v EU. Ten prodiskutují šéfové států a vlád členských států na summitu 19. a 20. března.

Larosierova skupina se ve zprávě přimlouvá za vytvoření decentralizované sítě orgánů finančního dohledu (ESFS – European System of Financial Supervisors), která by neomezovala roli národních centrálních bank. Podle zprávy by dále vykonávaly každodenní dozor.

Kromě ESFS navrhla expertní skupina vznik Evropské rady pro systémová rizika (ESRC – European Systemic Risk Council) pod vedením Evropské centrální banky. Jeho členy by byly zástupci dozorčích orgánů jednotlivých členských států EU. Úřad by posuzoval rizika pro celý finanční systém.

Experti považují za dobrý příklad pro případné změny ve finančním dohledu v EU anabázi vzniku Evropské centrální banky. Ta v podstatě nahradila Evropský měnový institut (EMI), jehož úkolem bylo posilovat spolupráci mezi centrálními bankami. EMI byl však pouze dočasným řešením a zanikl v polovině roku 1998, kdy vznikla ECB.

Návrhy z pera Larosierovy skupiny by přitom mohly fungovat podobně a mohly by být jen dočasným řešením. Případné nové instituce by tak ale zatím měly nejspíš jen zanedbatelné pravomoci.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek