Factum: Češi si vedou v předsednictví EU dobře

25.02.2009
čtk

Dvě třetiny Čechů hodnotí pozitivně vystupování České republiky během předsednictví. Zjistil to výzkum společnosti Factum Invenio. Podle občanů si Evropská unie během posledních několika krizí vedla nejlépe během sporu o plyn mezi Ukrajinou a Ruskem. Česká republika předsedá EU v první polovině tohoto roku.

Vystupování Česka vnímají lépe mladí lidé do 29 let, lidé s vyššími příjmy a Pražané, uvedl průzkum vypracovaný na přelomu ledna a února. Rozhodně dobře vystupování ČR hodnotí 16 % lidí, spíše dobře 51 procent, 20 % lidí je označuje za spíše špatné a 3 % za velmi špatné.

Nejlépe si EU podle lidí vedla z posledních velkých krizí – plynové, v pásmu Gazy a hospodářské – při řešení potíží s dodávkami plynu z Ruska. Myslelo si to 40 procent lidí.

Společnost Factum Invenio dále zjišťovala možnou účast lidí ve volbách do Evropského parlamentu. Podle průzkumu by se jich zúčastnilo 54 procent obyvatel. Eurovolby čekají občany celé sedmadvacítky v půli letošního roku. Europoslanci by podle lidí měli hlavně hájit české zájmy, tento názor zastává 65 procent respondentů, dodal průzkum.

Výzkum zjišťoval i názory Čechů na Lisabonskou smlouvu. Česká verejnost je v názoru na ratifikaci smlouvy rozdělená. Ke schválení smlouvy se kloní 37 % lidí, proti je 27 %. Velká cást lidí však nedokázala na otázku zodpovedet (36 %).

Ratifikace Lisabonské smlouvy má silnejší podporu u lidí vzdelaných, majetných a obyvatel velkých mest. Proti ratifikaci reformní smlouvy se staví častěji obyvatelé ČR starší 60 let.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek